De multe ori, în încercarea de a găsi o soluție urgentă pentru isteriile și crizele de plâns ale copiilor, părinții apelează la tot felul de remedii mai mult sau mai puțin benefice. Partea tristă este că se bazează pe recomandările vecinilor, prietenilor sau ale bunicilor, fără să apeleze la un specialist în domeniu. Este un risc extrem de mare să administrați anumite preparate copiilor, chiar dacă acestea sunt naturale sau pe bază de plante medicinale. Printre aceste remedii de calmare a bebelușilor sau a copiilor mai mari este și valeriana.
Se știe că valeriana este unul dintre cele mai puternice sedative naturale. Chiar dacă la adulți funcționează excelent, administrată sub formă de tinctură sau pastile, pentru cei mici valeriana este prea puternică și chiar periculoasă. În cazul în care îi administrați copilului o doză prea mare, s-ar putea ajunge la simptome precum inhibiția psihomotorie, moleșeala, scăderea tonusului muscular, scăderea activității fizice sau scăderea activității psihice. Până la vârsta de 3 ani valeriana este categoric interzisă copiilor, iar după împlinirea acestei vârste, preparatul se va administra doar la recomandarea medicului pediatru.
Valeriana poate provoca reacții adverse în rândul copiilor
Este adevărat că unii pediatri prescriu în anumite cazuri valeriana pentru calmarea nervozității la copii, dar asta se întâmplă extrem de rar și în doze mici. În cazul în care părinții decid de sine stătător să administreze valeriana copiilor sub 12 ani, se poate ajunge la situații grave precum:
- Alergii puternice, în caz de administrare repetată a valerianei la copii;
- Tinctura are un efect grav asupra ficatului, care nu poate asimila alcoolul etilic;
- Fiecare copil reacționează diferit după administrarea valerianei, iar unii dintre ai au reacții adverse nefaste;
- Preparatul influențează negativ activitatea sistemului nervos central și reduce activitatea creierului, iar în unele cazuri se ajunge și la întârziere în dezvoltare. Se referă la cazurile de administrare de lungă durată a valerianei. În niciun caz nu administrați valeriană sub formă de tratament, pentru o perioadă de două sau trei săptămâni.
Totodată, medicii mai afirmă că valeriana nu poate fi administrată copilului sub nicio formă, dacă suferă de anomalii de dezvoltare a cordului, anomalii de dezvoltare a sistemului gastrointestinal sau renal, anumite afecțiuni cronice.
Situații excepționale în care medicii pot prescrie valeriana copiilor mici
- Hiperactivitate;
- Nevroze însoțite de dureri de cap și insomnia;
- Somn de scurtă durată, insomnii sau în cazul copiilor care se trezesc des pe parcursul nopții, iar ziua prezintă productivitate redusă;
- Isterii frecvente, deseori fără motiv;
- Tahicardie;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Crampe stomacale.
Înainte de a administra valeriana copiilor, părinții ar trebui să se gândească de două ori și să țină cont de recomandările medicilor. Responsabilitatea pentru sănătatea copiilor o au doar părinții, iar sfaturile cunoscuților, ale vecinilor sau prietenilor nu sunt cele mai bune surse de informare.