Anul acesta, în loc să punem accent pe iepurașii de ciocolată sau pe cadourile de Paști, am putea să îi învățăm pe cei mici câte puțin din ce înseamnă cu adevărat Sărbătorile de Paști, considerate cele mai importante din ortodoxie, pentru că este vorba despre Învierea lui Iisus. Vorbim despre Săptămână Mare, Săptămână Patimilor, și este un bun prilej să îi apropiem pe copiii noștri de Biserică și de Dumnezeu.
Povestește-i copilului istoria și semnificația Paștelui
Citește-i din cărți frumos colorate și ilustrate cum ar fi Biblia pentru copii. Vorbește-i copilului despre Iisus, cine a fost El și ce înseamnă pentru noi, oamenii, semnificația morții Lui. Implică-l pe cel mic la vopsitul ouălor de Paști și, în timp ce faceți acest lucru, vorbește-i despre semnificația acestui vopsit.
De ce vopsim ouăle în culoarea roșie de Paști?
Vorbește-i despre suferința lui Iisus pe cruce în Săptămâna Patimilor, unde s-a născut El, unde a copilărit, ce fapte miraculoase a făcut pentru oameni, cât de bun era cu copiii, cum îl iubeau aceștia. Spune-i legenda înroșirii ouălor: cum s-au înroșit ouăle din coșul Mariei, maica lui Iisus, care plângea lângă Fiul ei răstignit pe cruce atunci când Lui îi curgea sângele crucificării sale, iar sângele care a căzut pe ouă le-a înroșit și din acest motiv vopsim și ouăle în culoarea roșie și în zilele noastre, ca să marcăm astfel suferința lui Iisus.
Mergi cu copilul la biserică în Vinerea Mare și în ziua de Duminica Paștelui
Dedică câteva ore din zi comuniunii cu divinitatea, impregnând în copil starea de liniște și pace sufletească pe care creștinii o găsesc când sunt mai aproape de Dumnezeu, mai ales în biserică. Bucurați-vă de sărbătoarea de Paști împreună, în familie, și reamintiți-vă în fiecare clipă de faptul că Mântuitorul ne-a binecuvântat.
Paștele este o ocazie minunată de a fi împreună în familia extinsă, cu bunici, cu părinți, cu rude dragi, de a trimite gânduri de recunoștință, mulțumire și slavă către Dumnezeu care și-a jertfit Fiul pentru ca noi, oamenii, să fim mântuiți de păcate.
Ce să le povestești copiilor mici despre Săptămâna Mare?
Pentru copiii mai mici, puteți rămâne la esența Săptămânii Mari ca să vă asigurați că nu îi obosiți cu o poveste prea complicată pentru vârsta și nivelul lor de cuprindere de informații. Astfel, le puteți povesti cum în Duminica Floriilor, deci cu o săptămână înainte de Duminica Învierii, Iisus a intrat în Ierusalim iar fiecare zi de Miercuri încolo are o semnificație anume.
În Miercurea Mare (numita și Miercurea Trădării) Iisus a fost trădat de prietenul lui, Iuda, în schimbul a 30 de bani de argint. În Joia Mare a avut loc ultima cina a lui Iisus, zi în care El a instaurat Sfânta Taină a Euharistiei. Iisus moare în Vinerea Mare răstignit pe cruce, rămâne în mormânt toată ziua de Sâmbăta Mare iar în noaptea de Sâmbătă spre Duminică învie și se înalță la Cer la Tatăl. În Duminica Învierii El nu mai era în Sfântul Mormânt, în urma Lui rămânând doar giulgiul Său în care corpul Lui fusese înfășurat când a fost dat jos de pe cruce.