Pediatrii spun că nu există nicio regulă fixă în ceea ce privește limita de vârstă până la care un copil poate dormi în pătuțul sau de bebeluș. Însă la un moment dat, vei observa totuși anumite schimbări și va fi necesar să înlocuiești pătuțul cu un pat de o persoană, căci bebelușul tău a devenit acum un junior în toată regula.

Cel mai bine ar fi să aștepți până când copilul tău se apropie de vârsta de 3 ani, deoarece până la aceasta vârstă majoritatea copiilor nu sunt pregătiți de tranziție. Majoritatea părinților fac trecerea de la pătuț la pat normal deoarece se tem de activitățile tot mai energice ale copilului pe timpul nopții: le e teamă că va sari din pătuț sau că va rămâne blocat între zăbrelele patului.

Nu te grăbi să cumperi un pat nou imediat ce copilului tău i-a reușit o evadare din pătuț. S-ar putea ca el să nu fie încă pregătit să doarmă în pat, dacă a fost obișnuit în pătuț până acum. În schimb, lasă salteaua cât mai jos posibil, ca lui să îi fie cu atât mai greu să „evadeze”.

Schimbarea pătuțului cu un pat obișnuit, uneori motivată de venirea pe lume a unui alt copil

Un alt motiv pentru care părinții fac trecerea, uneori chiar subită, de la pătuț la pat obișnuit este apariția unui nou membru în familie. În acest caz, e recomandat să faci schimbarea pătuțului cu un pat normal cu cel puțin 6 săptămâni înainte de naștere. În acest mod, copilul se va acomoda cu noul sau pat și va face mai greu legătură dintre mutarea lui și noul venit, care pune stăpânire pe pătuțul său. Asigură-te însă că cel mic e pregătit pentru mutare, mai degrabă decât să prioritizezi mutarea, invariabil de cât de pregătit e copilul.

Mulți părinți constată după ce fac schimbul de pătuț că era mai simplu, pe termen lung, să fi împrumutat un alt pătuț pentru câteva luni, decât să facă tranziția la un pat obișnuit prea devreme. Unii copii se vor acomoda foarte rapid la noul pat, în timp ce pentru alții va fi o provocare. Copilul poate fi foarte atașat de pătuțul său și toate asocierile pe care le face, referitoare la pătuț.

Încearcă să îi stârnești entuziasmul celui mic, implicându-l în alegerea și cumpărarea noului pat, explicându-i că această schimbare este una pozitivă, ce vine datorită faptului că acum este mai mare, deci capătă mai mult spațiu doar al său, în care să doarmă.