Potrivit nutriționiștilor și pediatrilor, laptele de migdale poate fi un bun substitut pentru copiii care sunt alergici la proteinele din laptele de vacă. În lumea occidentală, laptele de migdale reprezintă o altenativă populară produselor lactate de origina animală, iar copiii care suferă de intoleranță la lactoză îl pot bea fără probleme. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru toată lumea.

Laptele de migdale pentru copii: de la ce vârstă poate fi consumat și de ce?

Trebuie să ne amintim faptul că alăptarea exclusivă este recomandată până la vârsta de șase luni și împreună cu alimente complementare până la vârsta de doi ani. Este important să introduci alimentele treptat în dieta bebelușului și să-ți amintești instrucțiunile medicului pediatru.

Din punct de vedere științific, nucile pot fi introduse în alimentație de la vârsta de șase luni. Cu toate acestea, experții recomandă mai întâi zdrobirea lor pentru a evita sufocarea. Laptele de migdale este potrivit pentru copii după vârsta de șase luni.

Cu toate acestea, trebuie să fii foarte atent la produsul din lapte de migdale pe care îl alegi. Multe produse conțin zaharuri adăugate, ceea ce le reduce valoarea nutrițională. Un aport excesiv de carbohidrați simpli afectează negativ sănătatea copiilor. Un studiu publicat în Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition afirmă acest lucru.

Beneficii oferite de laptele de migdale pentru copii

Riscul redus de alergii

Introducerea migdalelor în dieta copilului reduce riscul de a dezvolta alergii la nuci mai târziu în viață, ceea ce este un lucru pozitiv. Merită menționat faptul că aceste alimente conțin grăsimi și proteine de înaltă calitate. În plus, sunt capabile să ofere micro- și fitonutrienți.

Este o opțiune pentru copiii care sunt alergici la proteinele din laptele de vacă

Laptele de migdale este o opțiune excelentă pentru copiii care nu pot consuma lapte de vacă din cauza proceselor alergice. Evident, alăptarea trebuie să fie întotdeauna prioritară. Cu toate acestea, dacă există orice tip de factor limitativ pentru alăptare, îi poți da bebelușului o sticlă cu lapte de nuci. În acest fel, procesele care stimulează reacțiile inflamatorii pot fi evitate.

Supliment de minerale esențiale

Conform celor menționate mai sus, nucile oferă o cantitate ridicată de minerale, printre care se remarcă zincul. Acest micronutrient este esențial pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients. Acest mineral joacă un rol important în diferențierea celulelor care generează răspunsul imun al organismului.

Contraindicații și dezavantaje ale laptelui de migdale pentru copii

Am menționat deja faptul că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși. Alternativ, laptele de vacă are și el o contribuție nutrițională interesantă. Laptelui de migdale îi lipsesc anumite proteine și grăsimi sănătoase.

În plus, unele versiuni conțin o mulțime de zaharuri adăugate, care afectează sănătatea metabolică a organismului. În acest sens, este crucial să citești etichetele pentru a evita opțiunile ultraprocesate care nu sunt foarte sănătoase.

Cea mai bună opțiune este laptele de migdale care conține multă apă și resturi de nuci. Cu toate acestea, este oarecum fad și nu prea hrănitor. Deși poate reduce riscul copilului de a dezvolta alergii, ar trebui să iei în considerare adăugarea unor alimente de calitate superioară în dieta copilului.