Câți dintre noi, părinții, știm cum să acordăm primul ajutor în cazul arsurilor? Urmarea exactă a unor pași corecți poate face diferența pentru sănătatea copiilor noștri. Ce faci în momentul în care copilul s-a opărit cu apă clocotită? Îl dezbraci, pui gheață? Îl ții sub apă rece? Cât de rece? Sunt întrebări la care este bine să știi răspunsul înainte de a ajunge într-o situație tragică.

Până la venirea cadrelor medicale, e de datoria ta, ca părinte, să știi cum să-ți ajuți copilul și cum să-i ușurezi suferința. Vezi în continuare sfaturile unei mame care a trecut cu micuțul ei printr-un coșmar au devenit virale.

„În această dimineață, cel mai negru coșmar a devenit realitate când William a reușit să ajungă și să tragă peste el, de pe masa de bucătărie, o cană de ceai, abia făcută.

Mi-e imposibil să descriu vina imensă pe care o simt și nu cred că sufletul mi se va putea opri vreodată din plâns. Am simțit nevoia să împărtășesc ceea ce trebuie să știți în cazul în care copilul varsă pe el apă clocotită sau fierbinte.

Și asistentele din spital mi-au spus că, din păcate, astfel de incidente sunt comune în rândul copiilor, însă le surprinde cât de puține lucruri știu părinții cu privire la primul ajutor pe care ar trebui să-l acorde copiilor lor în caz de arsuri.

Așadar:

1. Puneți copilul sub apă curgătoare rece pentru 20-30 de minute, cât de repede posibil. Nu folosiți apă rece ca gheața sau gheață întrucât se pot produce alte arsuri, iar copilul poate intra în stare de șoc.

2. După ce s-a răcit, puteți înlătura obiectele vestimentare, dar DOAR după ce v-ați asigurat că s-au îmbibat cu apă rece și nu sunt lipite de pielea copilului. Dacă copilul poartă scutec, aveți grijă ca apa fierbinte să nu fie absorbită de acesta și înlăturați-l.

3. După 20-30 de minute, puneți pe arsuri o folie de plastic alimentar. Nu o înfășurați ferm. Nu o strangeți, ci doar așezați-o. Aceasta are ca scop protejarea terminațiilor nervoase de contactul cu oxigenul. Pielea arsă intrată în contact cu oxigenul produce dureri greu de suportat.

4. Continuați să mențineți locul arsurii rece, aplicând prosoape/ comprese cu apă rece peste folia din plastic. Mențineți restul corpului copilului cald utilizând haine sau pături.

5. Administrați-i copilului o doza de paracetamol sau alt medicament pentru ameliorarea durerii. În acest fel, drumul spre spital va deveni mai ușor, mai ales dacă este unul lung.”

mamaplus

”Urmați toți acești pași cu atenție și apoi duceți-l la spital, de urgență. Acolo va primi tratamentul corespunzător. Credeam că sunt un părinte informat, dar nu am știut că în cazul arsurilor nu se pune pe rană apă rece ca gheața și nu știam că trebuie să-l expun pentru o perioadă atât de lungă 20-30 de minute. Din fericire Ed a știut asta și l-a ținut pe William sub apă rece 25 de minute până a venit ambulanța.

Personalul medical mi-a spus că acești pași sunt critici ca parte din tratament în cazul arsurilor la copii. Doctorii nu pot fi la locul incidentului instant, așa că este de datoria noastră ca părinți să știm ce să facem. Vă rugăm să distribuiți aceste informații!”, a scris femeia pe pagina sa de Facebook.