Ce are și ce nu are voie să mănânce un copil mic? Este întrebarea pe care orice părinte și-o pune. Evident că vin fel și fel de sfaturi din rândul bunicilor sau al mătușilor, însă realitatea este că mai bine decât un doctor nu o poate spune nimeni. După împlinirea vârstei de un an, alimentația devine din ce în ce mai asemănătoare cu cea a copilului „mare” și a adultului. Unele alimente rămân însă interzise, iar altele trebuie să fie mult limitate, cel puțin până la 3 ani.
Alimente interzise:
Carne crudă și pește crud
Carnea și peștele crude pot conține germeni, care pot provoca infecții intestinale. Copiii sunt mai expuși riscului decât adulții, deoarece nu au încă un sistem imunitar foarte bine dezvoltat pentru a-i proteja.
Lapte crud și ouă crude
Se aplică aceleași considerente ca în cazul cărnii crude. Laptele în stare brută trebuie fiert (sau cel puțin ținut la o temperatură de 80° C timp de câteva secunde) înainte de a putea fi consumat fără grijă.
Fructe de mare (midii, scoici)
Acestea pot fi puternic poluate, mai ales dacă provin din zone aflate în apropierea porturilor. Pot provoca, printre altele, infestare cu Salmonella, extrem de periculoasă în cazul copiilor mici.
Cafea, ceai și alte băuturi care conțin cofeină
Acestea au un efect stimulativ, care nu este benefic copiilor mici. Aportul lor poate avea consecințe asupra somnului și a dispoziției.
Băuturi îndulcite
Sucurile de fructe cu zahăr adăugat sau ceaiul rece nu oferă beneficii nutritive, favorizează obezitatea și obișnuiesc copiii cu gustul dulce. Chiar și după vârsta de 3 ani, consumul de băuturi dulci ar trebui să fie limitat la ocazii speciale, cum ar fi petrecerile de aniversare.
Orice băutură alcoolică
Părinții se amuză uneori lăsând copilul să guste berea, vinul sau vișinată. Chiar și o cantitate foarte mică poate afecta în mod ireversibil celulele creierului, interferând cu creșterea.
Alimentele care trebuie consumate în cantități minime de până la 3 ani, dar care e bine să fie limitate și ulterior:
Brânzeturi grase și mezeluri
Este vorba despre brânzeturi cu conținut ridicat de grăsimi, așa cum este mascarpone și gorgonzola, dar și de salam, parizer, cârnați. Grăsimile în cantitate mare favorizează obezitatea. În plus, acestea conțin și o cantitate mare de sare.
Conserve sau alimente care conțin conservanți și coloranți
Acestea nu au o valoare nutritivă mare și nici nu oferă beneficii pentru sănătate prin urmare. De aceea este mai bine să nu le folosească, ci să aleagă alternativa sănătoasă, adică alimentele proaspete.
Sare
Ar trebui să fie folosită extrem de puțin și numai atunci când este absolut necesar, cum ar fi un strop de sare în supa de legume, pentru a-i potența aroma. În felul acesta, copilul se obișnuiește să aprecieze gustul natural al alimentelor, în beneficiul sănătății sale chiar și la vârsta adultă, deoarece sarea este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.
Zahăr alb
Acesta ar putea fi evitat cu totul sau cel puțin limitat cât mai mult. Dulciurile ar trebui oferite doar ocazional, întrucât copiii vor aprecia gustul dulce, iar consumul ridicat de zaharuri favorizează obezitatea.