Montessori este o metodă de educație care se bazează pe activitatea independentă a copilului, deci acesta nu este forțat să facă ceva ce nu îi place. În funcție de curiozitățile pe care le are este încurajat să experimenteze, să lucreze cu materialele educaționale pe care și le dorește. Așadar, dacă îți dorești să educi un copil puternic și încrezut în forțele proprii, încearcă să introduci pe lista de activități zilnice și câteva exerciții Montessori.

Comorile din lădiță sau din coș

Într-o lădiță pune tot felul de obiecte, care l-ar încurajă să-și dorească să le descopere. Astăzi poți pune 10 obiecte, mâine alte 10 obiecte și tot așa, iar micuțul va fi entuziasmat de toate acele “comori” găsite de el. Ai grija ca acestea să nu fie mult prea mici, să nu fie periculoase, să fie potrivite vârstei lui.
Exemple de obiecte de pus în coș? De la cărticele, pensule, perii, bucăți de material, cuburi, casolete, frunze, bucăți de carton, hârtii, plușuri, până la ustensile de bucătărie și casolete, de fapt, orice i-ar capta atenția și ar dori să pipăie, să examineze, să se joace.

“Zornăitoare” făcute de mami și tati

Câteva sticluțe de plastic goale le poți umple cu tot felul de obiecte, astfel încât să ai la final câteva “zornăitoare” interesante. Într-o sticlă poți pune bucăți mici de hârtie colorată mototolite, în alta un sfert de sticlă cu nisip, în alta mărgeluțe, fasole, orez, paste, linte, pietricele (atenție să aibă capacul bine închis!), altă sticlă cu un sfert cu apă, pe care o poți colora cu un strop de acuarelă.

Descoperim natura

Lasă-l să se joace în nisip, să descopere în parc frunzulițele, să miroasă floricelele, să vadă cum se simte la atingere scoarța copacilor etc. Și ce dacă se murdărește? Și ce dacă va gusta câteva fire de iarbă?

Pictura cu degețelele

Aceasta este una dintre cele mai distractive activități de făcut cu copilul acasă. Pe o mușama, așază-i o coală de hârtie, pune-i la dispoziție un set de culori de vopsea non toxică pentru pictura cu degețelele, arată-i un pic cum le poate folosi și… lasă-l să se distreze!

Nisipul kinetic

O altă activitate potrivită pentru un toddler curios și bună de făcut pe o mușama este nisipul kinetic, la care poți adăuga și câteva forme interesante.

Să modelăm!

Un set de plastilină non toxică ar fi bine să aibă prin casă toți părinții de toddler. Este una dintre cele mai la îndemână activități pentru zilele ploioase, în care nimeni nu are chef de ieșit afară.