Copilul mic se poate îneca și atunci când în piscină există apă de doar 5 cm, de aceea nu îl lăsa să intre, fără ca tu să fii prin preajmă, și îngrădește zona în care este amplasat bazinul. Dacă are un sistem electric de umplere și filtrare, ai grijă ca acesta să fie montat corespunzător și nu îl conecta la prelungitor, doar la priza principală, pentru că astfel vei evita riscul de electrocutare. 

Vara este o plăcere să îți petreci timp în piscină, mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate. Totuși ai grijă de copilul tău, deoarece o astfel de activitate poate avea o mulțime de riscuri. Iată mai jos câteva dintre ele și modul în care trebuie să reacționezi, atunci când au loc astfel de accidente.

Riscul de înec

Un copil mic se poate îneca în orice apă care depășește 5cm înălțime, de aceea nu este bine să îl lați nesupravegheat, atunci când este la piscină. Dacă folosești un bazin gonflabil pentru adulți, pune un gard în jurul lui. 

Cu ajutorul acestuia vei limita accesul copilului, atunci când tu nu ești prin preajmă. În cazul în care nu dispui de acesta, poți da scările de acces în piscină la o parte. În acest fel, copilul nu poate intra fără ca tu să știi. 

De asemenea, dacă aceasta este amplasată într-un loc public, ai grijă să pui semne de avertizare, în care să specifici că nu trebuie lăsați copiii nesupravegheați în interior. Ca să poți preveni înecul, trebuie ca toată atenția ta să fie concentrată asupra copilului și nu asupra a ceea ce se întâmplă în jur, pentru că cel mic poate suferi un accident în doar câteva secunde. 

Pentru un plus de siguranță, așază-te lângă piscină, nu la o distanță mare, gândindu-te că îl poți auzi atunci când strigă după ajutor. Cu cât ai viteza de reacție mai mare, cu atât reușești să eviți o nenorocire.  

În cazul în care se întâmplă ca cel mic să se înece este absolut necesar să acorzi corespunzător primul ajutor, deoarece modul în care reacționezi poate fi vital. Scoate victima din apă, verifică semnele vitale și dacă aceasta reacționează la stimuli. 

Pentru a realiza acest lucru o poți ciupi. Apoi, cât strigi după ajutor, verifică respirația acesteia, apropiind urechea de gură. Dacă observi înfundarea căilor aeriene cu apă, întoarce persoana pe o parte și bate-o pe spate, pentru a o ajuta să elimine lichidul. 

Înainte de acest lucru, verifică dacă victima nu are o fractură cervicală. În cazul în care există lovituri la nivelul coloanei, nu e bine să efectuezi nicio mișcare, deoarece poate apărea paralizia. Atunci când victima inhalează foarte multă apă, există riscul ca aceasta să sufere un stop cardio-respirator. Astfel, este indicat să acorzi primul ajutor și să faci compresii pentru a stabiliza ritmul cardiac, până în momentul în care sosește un echipaj medical.

Riscul de electrocutare

Bazinele gonflabile de dimensiuni mari sunt dotate cu un sistem electronic ce filtrează apa sau ajută la curățarea acesteia. Ca să nu existe riscul de electrocutare, montează în jurul piscinei un gard cu uși de acces, securizate, iar astfel îl vei împiedica pe cel mic să ajungă la piscină, fără ca tu să fii prin preajmă. 

De asemenea, cere ajutorul unui electrician atunci când montezi piscina. El va ști cum să asambleze elementele electrice, astfel încât în timpul folosirii să nu se producă un scurt circuit. Totodată, este bine să amplasezi bazinul aproape de priză și să nu folosești prelungitor, pentru că acesta nu suportă întotdeauna sarcini mari și se poate produce un scurtcircuit. 

În cazul în care cel mic se electrocutează, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să sistezi furnizarea de energie electrică și să încerci să îndepărtezi sursa de electricitate, cu ajutorul unui material izolant (lemn sau carton). 

Chiar dacă ești tentată să atingi copilul, nu face acest lucru, deoarece și tu poți fi afectată de curentul electric. Dacă persoana este inconștientă, sună la salvare și nu mișca victima, pentru că din cauza loviturilor, aceasta poate suferi leziuni ale coloanei vertebrale. 

În cazul în care constați că nu există semne la nivelul spatelui și persoana nu are puls, începe manevra de resuscitare. Atunci când există și arsuri, nu încerca să acoperi rănile, deoarece țesăturile se lipesc de rana deschisă.  

Dacă copilul nu este electrocutat puternic și este conștient, ar fi bine să apelezi serviciul de urgență și să mergi cu el la spital, pentru a fi monitorizat o perioadă, deoarece unele leziuni pot apărea la câteva ore după accident.

Riscul de infecție

Apa trebuie igienizată corespunzător cel puțin o dată pe săptămână, deoarece în caz contrar există riscul ca cel mic să dobândească tot felul de boli gastroenterologice și dermatologice. Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii sunt eczemele, ciupercile, iritațiile, micozele sau dermatita. 

Și acneea este o afecțiune care poate fi agravată de cantitatea de clor existentă în apa din piscină, de aceea este important să respecți cu strictețe informațiile oferite de producător, în momentul în care dezinfectezi interiorul piscinei. Ciuperca apare de obicei la picioare și se manifestă prin mâncărimi ale zonei afectate. 

Bolile gastroenterologice se produc în momentul în care copilul înghite apa din piscina. Acestea se manifestă prin dureri abdominale, vărsături, febră și greață.

Riscul de lovituri

Copilul poate să alunece pe scări sau în piscină în timp ce se joacă. În urma căzăturii, acesta se poate răni sau zgâria. Pentru a nu dezvolta infecție este bine să aplici o soluție dezinfectantă și să bandajezi locul, dacă este vorba de o rană deschisă.

De asemenea, pentru a nu desface bandajul, ar fi bine ca zona respectivă să nu mai ajungă în apă, până în momentul în care rana nu se vindecă. În cazul loviturilor ce implică dislocări ale oaselor, este indicat să apelezi la salvare.

Aceștia îți vor fixa zona afectată cu fașă elastică sau gips, pentru o anumită perioadă de timp, în funcție de gravitatea loviturii. 

Riscul de insolație și arsuri solare

Cele mai multe piscine gonflabile sunt așezate la soare, pentru ca apa din interior să rămână caldă. Din cauza razelor solare există riscul ca cel mic să facă insolație. Evită să îl lași în piscină la orele amiezii, iar în restul timpului ai grijă să aibă capul acoperit. Din cauza apei, pielea se poate arde mai repede, de aceea folosește protecție solară adecvată de fiecare dată când copilul intră în piscină.