Multe organizații medicale recomandă ca cei mici să facă vaccinuri, benefice pentru binele lor și al celor din jur. Dar există, încă, multe îndoieli cu privire la faptul că vaccinurile fac mai mult rău decât bine.

Temerile legate de siguranța vaccinului sunt de înțeles. Mulți părinți nu au încredere în ele. Sunt preocupați de posibilele riscuri și de reacțiile adverse pe termen lung. Cu toate acestea, cercetările arată că cele mai multe temeri ale noastre despre vaccinuri sunt nefondate. Iată care sunt miturile și adevărurile referitoare la vaccinuri:

MIT: Vaccinurile provoacă autism

ADEVĂR: Potrivit experților de la Centrul de Îngrijire Primară Pediatrică Rush, nu există nicio relație între vaccinuri și autism. Această temere își are originea într-un studiu din 1997 al cărui autor și-a pierdut dreptul de profesie ca medic, deoarece intenția din spatele acestei teorii a avut un stimulent financiar. Cauzele tulburărilor de autism și spectru de autism nu au fost niciodată stabilite, dar cu siguranță nu au nicio legătură cu vaccinurile. Mulți experți sunt din ce în ce mai convinși că această afecțiune este determinată înainte de naștere.

MIT: Nu este necesar să vaccinezi copiii de la vârste mici

ADEVĂR: Vaccinurile previn bolile mortale, de aceea copiii ar trebui vaccinați la o vârstă fragedă. Întârzierea vaccinurilor până când aceștia mai cresc, crește riscul apariției unor boli care le poate pune viața în pericol, precum tusea convulsivă, rujeola și difteria.

MIT: Vaccinurile slăbesc sistemul imunitar al copilului

ADEVĂR: Dimpotrivă, vaccinarea întărește sistemul imunitar al micuțului. Vaccinurile introduc o versiune slăbită sau dezactivată a unui virus sau a bacteriilor în corpul unui copil și îl va proteja de anumite boli în viitor. Unii oameni se tem că acest proces poate slăbi sistemul imunitar sau face un copil să se simtă rău. Vaccinul face ca organismul să producă anticorpi pentru a lupta împotriva infecției, învățând sistemul imunitar cum să lupte împotriva bolii.

MIT: Vaccinurile cauzează boli pe care ar trebui să le prevină

ADEVĂR: Acestea nu provoacă boli, deoarece nu conțin virusuri active. Potrivit experților de la Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie, vaccinurile sunt cunoscute și sub denumirea de imunizări, deoarece stimulează sistemul nostru imunitar pentru a produce anticorpi necesari ca să ne protejeze de boli sau să devenim imuni la ele. Virusurile inactive din vaccinuri păcălește în esență sistemul imunitar pentru a crede că există o amenințare, deci vă produce acești anticorpi de protecție. Mai simplu spus, vaccinurile „imită” bolile pe care le previn. Acest lucru induce o imunitate care este atât naturală, cât și de durată.

Vaccinul poate provoca uneori febră scăzută sau o umflătură ușoară, dar nu boli reale.