Conform Organizației Mondiale a Sănătății, perioada alăptării poate dura și doi ani sau chiar mai mult, în funcție de dorința mamei și a copilului. În același timp, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşii să fie alăptați cel puțin un an. Dar ce faci dacă în timp ce alaptezi, ai rămas din nou însărcinată?
Dacă ai rămas însărcinată la scurt timp după ce ai născut și sarcina ta este una fără probleme, nu există niciun motiv medical pentru a renunța la alăptarea celuilalt copil.
Specialiștii afirmă că alăptarea în sarcină ar putea fi riscantă în următoarele cazuri:
- dacă ei hemoragii;
-dacă sunt semne de travaliu prematur;
- dacă medicul tău ți-a recomandat repaus în pat, fără activitate sexuală.
În pofida acestui fapt, multe gravide sănătoase sunt descurajate să continue să alăpteze, din cauza unor mituri despre alăptărea în sarcină.
Iată câteva dintre aceste mituri:
Riscul unui travaliu prematur
Multe mămici care au rămas însărcinate la scurt timp după ce au născut, se tem că dacă vor continua să alapteze, copilul din burtică va avea de suferit. Iar cea mai mare temere se referă la riscul unui avort spontan sau a declanşării travaliului înainte de termen.
Din fericire însă, acest mit nu are susținere. E adevărat că în timpul alăptării în organism este eliberat un hormon numit oxitocină, care ajută inclusiv la declanşarea contracțiilor. Însă uterul unei femei gravide îşi ia măsuri de protecție pentru a preveni o reacție prea puternică provocată de valul de oxitocină. Totuşi, dacă sarcina este una cu risc, dacă există hemoragii sau colul uterin este deschis, se recomandă înțărcarea.
Este laptele sigur pentru copilul alăptat?
Laptele matern este hrana perfectă pentru copilul tău. Cu toate că mici cantități de hormoni de sarcină ajung şi în lapte, acest lucru nu este o problemă și nu e periculos nici pentru copilul alăătat, nici pentru copilul din burtică.
Riscul ca fătul să rămână „flămând”
Un alt lucru care le îngrijorează pe mămici este că alaptarea poate afecta nutriția şi dezvoltarea viitorului bebeluş? Nu este cazul să-ți faci griji! Esențial este ca mama să aibă un mod de viață sănătos și să se alimenteze divers și echilibrat.
În funcție de vârsta copilului alăptat, ar trebui să adaugi în meniul tău zilnic circa 650 de calorii suplimentare dacă cel mic este alăptat exclusiv, sau în jur de 500 de calorii dacă a început deja diversificarea. Asta pe lângă cele circa 350 de calorii în plus necesare în al doilea trimestru de sarcină, respectiv 450 de calorii în al treilea trimestru.
Durerea de sâni şi stările de iritare
În timpul sarcinii, sânii devin mai sensibili și din acest motiv, alăptatul poate să fie, în multe cazuri, neplăcut. De asemenea, din cauza schimbările hormonale, unele gravide pot experimenta stări de iritare şi nervozitate. Toate aceste mici neplăceri însă pot fi evitate, dacă vei găsi soluția potrivită pentru tine (poți încerca să alaptezi în timp ce faci vreo activitate ce te relaxează: asculți muzică, privești un film interesant etc.)
Bineînțeles că fiecare organism este individual și nu se poate de generalizat. Dacă ai rămas însărcinată și încă îți alaptezi copilul mai mare, cel mai corect ar fi să te consulți cu medicul tău și dacă starea ta îți permite, să nu întrerupi alăptarea.