mamaplus

4 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre alăptarea unui bebeluș bolnav

-
//
15.08.2022

Fiecare episod de îmbolnăvire a bebelușului le provoacă părinților momente de panică și nesiguranță. Bebelușii care nu sunt alăptați sunt mai predispuși riscului de a se îmbolnăvi decât cei care sunt alăptați. Cu toate acestea, laptele matern nu are o formulă magică. Și bebelușii alăptați se pot îmbolnăvi. În aceste cazuri, cheia este să se continue alăptarea și nu să se întrerupă. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Nu doar că prin alăptare copilul se vă simți mai liniștit și mai confortabil, ci, în plus, copilul va beneficia de anticorpi, va fi hidratat și însănătoșirea se produce mai repede.

Diaree și vomă

Atunci când bebelușul are stări de vomă și diaree, s-ar putea să iei în calcul oprirea alăptării. Poate că ai auzit că produsele lactate nu sunt foarte indicate în aceste cazuri însă, laptele matern NU este un produs lactat. Atunci când micuțul are gastroenterită, cel mai bun tratament este laptele mamei. Cei mai mulți dintre bebeluși se vor vindeca de la sine, doar cu ajutorul laptelui matern, fără să fie nevoie de fluide adiționale.

Laptele matern se digeră rapid și chiar dacă bebelușul vomită sau are scaun imediat după ce a supt, tot a „captat” din elementele nutriționale conținute de acesta.

Ce înseamnă scaun normal la bebeluși?

Este foarte important să faci diferența între un scaun normal și unul diareic la bebeluși. Micuții alăptați au scaune frecvente, apoase, de culoarea galben mustar (ocazional verzulii). Dacă scaunele sunt mai dese decât de obicei, au un miros bizar și sunt însoțite de febră, este posibil să fie vorba de diaree cauzată de o gastroenterită. Cere sfatul medicului dacă bebelușul tău se afla într-o situație asemănătoare.

Pot interveni modificări în scaunul bebelușului dacă mama a luat antibiotice sau micuțului i s-a făcut vaccin împotriva rotavirusului. Mai pot apărea sensibilități la alimente consumate de mama.

Congestie nazală

Când bebelușul este răcit și are nasul înfundat, poate fi mai greu să-și coordoneze suptul cu respirația. Iată ce ai de făcut în acest caz:

  • ține copilul drept, când suge
  • alăptează-l des pentru a te asigura că mănâncă suficient
  • câteva picături de soluție salină puse în fiecare nară, apoi scoaterea mucozităților cu ajutorul pompiței vor decongestiona căile nazale.
  • un umidificator sau un vaporizator în camera bebelușului vor face minuni
  • înainte de alăptare, ține bebelușul în poziție verticală, pentru a scăpa de mucozități.

Cere sfatul medicului atunci când bebelușul se confruntă cu o infecție respiratorie.

Ce faci când bebelușul refuza sânul?

Când este bolnav, bebelușul poate avea un apetit mai scăzut și poate refuza sânul, mai ales dacă îl dor gâtul sau urechea. Alăptează bebelușul cât mai des, nu-l forța, însă. Și utilizează diverse poziții până o găsești pe cea mai confortabilă pentru el. Indiferent de motivul pentru care refuză sânul, cere sfatul medicului astfel încât bebelușul să se recupereze cât mai repede.