mamaplus

Un neonatolog numește primele semne ale infecției bontului ombilical la nou-născuți

-
//
30.10.2020

Cordonul ombilical are un rol vital în viaţa intrauterină a fătului, pentru că el asigură legătura dintre mamă şi făt, precum și toate elementele necesare dezvoltării. După naştere, cordonul ombilical este secţionat şi legat, iar după aproximativ două săptămâni, se usucă şi se detaşează de corpul micuţului. Totuşi, există cazuri rare, dar periculoase, în care cordonul ombilical al nou-născuţilor se infectează şi apare omfalita.

„Omfalita la nou-născuţi este o infecţie la nivelul bontului ombilical”, declară dr. Magdalena Oprea, medic primar neonatologie. Apare în primele zile de la naştere şi, în cazuri foarte rare, după perioada neonatală. Prematuritatea şi greutatea mică de la naştere joacă un rol în dezvoltarea infecţiei la ombilic a nou-născuţilor, acest lucru fiind pus pe seama unui sistem imunitar slăbit.

Principala cauză a infecţiei este expunerea la bacterii de tipul streptococilor şi stafilococilor în timpul naşterii, atunci când cordonul ombilical este tăiat, sau la câteva zile după aceea. Totuşi, există mai multe tipuri de factori care pot contribui la instalarea omfalitei. Unii sunt „de origine maternă, dacă mama prezintă, spre exemplu, infecţii urinare sau vaginale în timpul sarcinii. În alte cazuri, bontul ombilical se poate infecta ulterior”, adaugă medicul.

Lipsa igienei sau îngrijirea necorespunzătoare a bontului ombilical contribuie la dezvoltarea infecţiei. De asemenea, nou-născuţii, şi mai ales cei născuţi prematur, prezintă un risc mai mare de infecţie, deoarece au imunitatea scăzută.

„Nou-născuţii au imunitatea în formare. Într-adevăr, colostrul conţine anticorpi care le oferă protecţie celor mici, dar acesta durează aproximativ două-trei zile de la naştere”, menţionează medicul neonatolog.

Observaţi cu atenţie simptomele

Medicii recomandă ca, în primele săptămâni de viaţă ale celui mic, să acordaţi o atenţie specială bontului ombilical, urmărind orice semn de inflamaţie şi schimbare a culorii în zona din jurul buricului. Potrivit dr. Magdalena Oprea, primul semn al omfalitei la nou-născuţi şi sugari este lipsa poftei de mâncare. Următorul şi cel mai evident simptom este secreţia purulentă de la baza bontului ombilical, care poate apărea la câteva zile de la naştere, când se mumifică bontul.

Această secreţie este urât mirositoare şi poate avea culoarea galbenă, purulentă sau roşie. Simptomele omfalitei mai includ schimbarea culorii bontului ombilical, care capătă o consistenţă mai moale, formarea unei pungi cu puroi pe sau în apropierea ombilicului şi prezenţa unei nuanţe roşiatice în jurul lui, care se va închide la culoare pe măsură ce infecţia progresează.

Alte semne de omfalită sunt umflarea abdomenului, sângerări în jurul bontului ombilical, iritabilitate, letargie şi nivel scăzut de activitate. De asemenea, nou-născutul se poate confrunta şi cu afecţiuni ale pielii, precum foliculita şi piodermita.

Din moment ce niciunul dintre aceste simptome nu au loc mai devreme sau mai târziu în cazul infecţiei, iar, potrivit medicului neonatolog, uneori aceasta se manifestă fără febră, este important să consultaţi medicul imediat ce bănuiţi că nou-născutul are această problemă.

Tratament şi posibile complicaţii

Dacă vă prezentaţi din timp la medic, iar nou-născutul prezintă doar o formă uşoară de infecţie, tratamentul poate fi strict local, cu picături oftalmice cu antibiotice. În cazurile mai grave, tratamentul standard necesită internare în spital pentru câteva zile pentru a fi monitorizată starea nou-născutului şi pentru a i se administra antibiotice intravenos. Dacă familia este de încredere, tratamentul se poate face la domiciliu.


Medicul atrage atenţia că o omfalită netratată poate deveni din infecţie locală una sistemică ce poate duce chiar la septicemie.

Cum îngrijim bontul ombilical al nou-născutului

Vestea bună este că acordarea unei îngrijiri corespunzătoare a bontului ombilical poate să elimine riscul de omfalită. Problema este că părinţii nu cunosc procedura de curăţare a bontului ombilical sau le este teamă să o facă.

„Nou-născutul plânge atunci când este îmbrăcat sau când i se curăţă bontul ombilical. De aceea, părinţii nu curăţă bine zona şi nu insistă cu ştergerea cu spirt pentru a îndepărta crustele şi secreţiile. Recomand părinţilor să nu le fie frică şi să păstreze condiţiile de igienă în zona respectivă. Trebuie să folosească numai comprese sterile, nu dischete demachiante sau vată. Desigur, şi betadina şi baneocinul sunt utile, dar ele nu curăţă zona ca alcoolul medicinal”, explică medicul neonatolog Magdalena Oprea.