Principalul argument al profesioniștilor in puericultura pro suzetă este datorat studiilor care au arătat că aceasta previne apariția sindromului morții subite la bebeluși, însă există și o serie de probleme legate de utilizarea lor. Suzetele dintr-o singură bucată sunt cele mai sigure. Acestea calmează bebelușii iritabili prin satisfacerea nevoii lor naturale de a suge.
„Poate fi foarte util să oferi o suzetă atunci când un copil se agită. Numeroase studii au arătat că suzetele reduc riscul apariției sindromului morții subite a sugarului, în special în primele șase luni de viață”, spune dr. Kyle Mudd de la Cleveland Clinic.
Acest sindrom înseamnă moartea subită și inexplicabilă a unui copil în primul an de viață. Prin urmare, cel puțin în primele luni de viață, suzetele par să fie un ajutor valoros pentru părinți. Totuși, medicul avertizează că un bebeluș ar trebui să primească suzeta, cel mai devreme la o lună de zile de la naștere, altfel s-ar putea să nu învețe o prindere corectă la sân. Cu alte cuvinte, odată ce copilul își însușește corect poziția și procesul de alăptare, poate primi și suzeta pentru a se liniști atunci când nu este la sânul mamei.
Atenție la problemele urechii!
Cercetătorii au descoperit că, la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni, utilizarea suzetei crește riscul acumulării de lichid în urechi. Deoarece acest lichid poate fi ușor colonizat de bacterii atunci când copiii răcesc, pot apărea infecții ale urechii. Potrivit medicului Kyle Mudd le la Cleveland Clinic, nu este un risc mare, dar se întâmplă mai des la copiii care folosesc suzete.
La modul ideal, se renunța la suzetă la 2 ani
Sugerea unei suzete, dar și a degetului mare poate determina alinierea greșită a dinților copilului. „Este o îngrijorare justificată, dar nu până când copilul are între 2 și 4 ani”, spune dr. Mudd. Pentru a evita problemele dentare, este bine să încercăm să dezobișnuim copiii de suzetă după vârsta de 2 ani, și cel mai târziu, până la vârsta de 4 ani. Legat de siguranța suzetelor, ele ar trebui să fie achiziționate doar din farmacii pentru a corespunde tuturor standardelor de siguranță. Este important ca ele să fie perfect sigure pentru copii, să nu aibă părți detașabile care să poată fi înghițite, sau care să se desprindă și să producă răni.
Nu există niciun pericol ca un bebeluș să folosească suzeta pe timp de noapte, spun specialiștii și nici nu le afectează dezvoltarea fiindcă bebelușii sunt născuți cu reflexul de a suge, iar suzetele doar le întrețin acest obicei. Mai mult, în cazul bebelușilor născuți prematur, care stau în incubator și care nu pot fi alăptați fiindcă lactația mamei nu a fost instalată, suzeta este obligatorie fiindcă le stimulează instalarea reflexelor de supt și înghițit.