Una din cele mai frecvente întrebări în rândul proaspetelor mămici aflate la prima experiență ține de alăptarea la sân a bebelușului. În primul rând, ar trebui să știi că este absolut normal să ai întrebări și să cauți răspunsuri, însă nu te panica dacă ceva nu merge așa cum scriu statisticile sau cum arată normele generale. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și cu siguranță vei observa în scurt timp cum se desfășoară el. Revenind la subiectul nostru, putem afirma cu tărie că este absolut normal ca un bebeluș să aibă scaun după fiecare alăptare. Unii copii vor avea scaun după fiecare masă, iar alții o dată la 3 zile. Ambele cazuri sunt normale, spun medicii pediatri.
Scaunul după fiecare masă este întâlnit, în mod special, în cazul nou-născuților. Dacă un nou-născut are scaun după aproape fiecare hrănire în timpul primelor săptămâni, este un semn că bebeluşul primeşte suficient lapte.
Tranzitul intestinal poate încetini între 3 şi 6 săptămâni, dar unii bebeluşi vor continua să murdărească scutecul după fiecare masă. Sunt chiar şi unii copilaşi de 1 anişor care au scaun şi de 5 ori pe zi.
Bebeluşii hrăniți cu lapte praf (formula) în cele mai multe cazuri au scaune mai puțin frecvente ca cei alăptați. Dar dacă şi eu au scaun după fiecare masă este, de asemenea, o situație normală.
În general, în cazul în care activitatea intestinului bebeluşului este constantă, această frecvență a scaunului nu este îngrijorătoare. Cu toate acestea, în cazul în care există o schimbare bruscă în activitatea intestinului şi scaunul copilului devine mai apos, trebuie consultat medicul. Ar putea fi un semn de infecție.
Bebeluşii care au hiperactivitate intestinală pot fi mai predispuşi iritațiilor. Folosiți o cremă împotriva iritației ca o măsură de precauție. În cazul în care zona fundulețului nu este înroşită, vaselina este de ajuns, dar dacă pielea bebeluşului este înroşită, folositi o cremă împotriva iritației de scutec care conține oxid de zinc.