mamaplus

Ce cantitate de urină și scaun trebuie să elimine un nou-născut în 24 de ore?

0
//
10.06.2021

Vezica urinară mică a nou-născutului are capacitatea unei linguri – circa 15 ml de urină - astfel încât o va goli foarte des. Unii nou-născuți vor face pipi de până la 20 de ori în 24 de ore și asta este norml. Dacă bebelușul doarme, nu trebuie să-l trezești pentru a-l schimba. Schimbarea scutecului înainte sau după fiecare hrănire, aproximativ la două-trei ore, este suficient.

”Cantitatea de urină crește treptat în primele zile de viață de la 1-2 scutece în prima zi, la 5-6 scutece pline, grele la 5 zile de viață, pe parcursul a 24 de ore, și acest număr ar trebui să se mențină constant următoarele luni.

Numărul de scaune e foarte variabil, și diferă în primul rând în funcție de tipul alimentației. Un copil alăptat poate avea în primele săptămâni 6-8 scaune pe zi, apoi ele se răresc treptat și poate ajunge în jur de 5-6 luni să aibă un scaun normal cantitativ și de consistență moale la mai multe zile. Un copil hrănit cu lapte praf are de obicei 1-2 scaune pe zi. După diversificare, sugarii vor avea între 1 și 3 scaune pe zi cel mai adesea, de consistența unei paste.”, susține Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație.

Iată la ce să te aștepți pe zile, imediat după naștere:

  • Ziua 1: Un nou-născut va urina pentru prima dată în 12 până la 24 de ore de la naștere. În primele ore și zile de viață, este posibil ca un bebe alăptat exclusiv să nu aibă multe scutece ude.
     
  • Ziua 2: Ar trebui ca bebe să aibă cel puțin două scutece umede pe zi, până când sânii tăi încep să se umple cu lapte până la a treia sau a patra zi postpartum; pe măsură ce oferta de lapte crește, la fel vor fi și scutecele umede.
     
  • Zilele 3-5: Bebelușul tău ar trebui să aibă cel puțin trei-cinci scutece ude.
     
  • Ziua 6 și în continuare: Bebelușul tău ar trebui să aibă cel puțin șase până la opt scutece umede la fiecare 24 de ore, dar poate avea mai multe; unii bebeluși au un scutec umed după fiecare hrănire.