mamaplus

Avertizarea unui neonatolog: Supraîncălzirea poate duce la moartea subită a copilului!

-
//
18.07.2022

Canicula este asociată cu Sindromul Morții Subite la copii, avertizează specialiștii. Temperaturile prea ridicate ne afectează pe toți, dar mai vulnerabili în fața caniculei sunt vârstnicii și cei mici. În vreme ce adulții își pot purta singuri de grijă și se pot feri de căldură, copiii mici nu ne pot spune ce îi deranjează sau dacă le este prea cald.

„Fie că bebelușul se află în casă, fie că este afară, trebuie să îi asigurați permanent un confort termic. Deși bebelușul nu are glandele sudoripare bine dezvoltate, se pare că el transpiră. Capacitatea lui de reglare a temperaturii este deficitară, pielea este subțire și fragile, iar suprafața corporală este mai mare comparativ cu a adultului, astfel că el se supraîncălzește mult mai ușor decât adultul.

Copilul se deshidratează, devine agitat, nu se alimentează bine și chiar au fost făcute asocieri între supraîncălzire și sindromul de moarte subită a copilului”, semnalează Dr. Melania Iancu, medic specialist neonatologie.

Iată ce ne sfătuiește medicul să facem pentru a preveni eventuale pericole:

Asigurați o temperatură confortabilă

 • Temperatura ideală în camera copilului este între 22 – 24°C, iar umiditatea trebuie menținută între 60 – 65 %. Pentru a vă asigura că reușiți să mențineți această temperature și umiditate, trebuie să aveți în camera copilului un termohigrometru și să reglați sursa de răcire a aerului astfel încât să atingeți valorile necesare.
 • Puteți folosi aparate de aer condiționat având grijă ca filtrele aparatului să fie permanent menținute curate iar fluxul de aer să nu cadă direct pe copil. Eventual, scoateți copilul din cameră cât timp o răcoriți, explică medicul.

Cum îmbrăcați copiii

 • Îmbrăcați-l așa cum sunteți dvs. îmbracați. Folosiți hăinuțe subțiri, deschise la culoare, confecționate din materiale naturale precum bumbacul ce absoarbe transpirația și previne iritațiile și infectarea pielii.
 • Îmbracați-l cu body-uri cu mânecuțe scurte și fără pantalon, dar puneți-i sosetuțe subțiri din bumbac. În casă nu-i puneți copilului căciuliță.
 • Când sunteți la plimbare, întotdeauna acoperiți capul bebelușului, cu o pălăriuță, o bandană din bumbac sau o căciuliță croșetată, subțire.
 • Când doarme este bine să îl acoperiți cu o păturică foarte subțire din bumbac, sau cu un scutec.
 • În zilele toride este recomandat să îi faceți una – două băițe călduțe (cu 2 – 3 grade mai rece decât baia normală) pentru a-l răcori și a menține pielea curată și sănătoasă, mai spune medicul.

Când trebuie plimbați copiii

 • Potrivit medicului, plimbările copilului se vor face dimineața înainte de orele 10.00 și după-amiază, după orele 17.00 – 18.00, pentru a evita expunerea la razele ultraviolete nocive.
 • Pentru că pielea copiilor nu dispune de un filtru eficient împotriva radiațiilor ultraviolete, ei fac arsuri solare mult mai ușor, pierd apă și electroliți din organism, iar simptomele insolațiilor sunt mult mai puternice: febră mare, vărsături, guriță uscată, ochi ce par „înfundați în orbite”.
 • Evitați „băile de soare”! Se cunoaște că Vitamina D se formează în piele sub acțiunea soarelui, însă în zilele noastre toți bebelușii primesc Vitamina D oral pentru a preveni apariția rahitismului.
 • Nu este nevoie să îi expuneți sub acțiunea directă a razelor solare, nici măcar în zilele înnorate, deoarece razele ultraviolete pot avea nivel ridicat chiar și în aceste zile.

Atenție la hidratare!

 • În mod normal bebelusii alăptați la sân își primesc din lapte cantitatea necesară de apă, însă în zilele toride de vară este bine să suplimentăm cantitatea de lichide cu apă plată sau ceaiuri din plante neîndulcite.
 • Pentru cei alimentați cu lapte praf sau cei cărora li s-a diversificat alimentația deja, este recomandat să le oferim apă plată și ceaiuri în fiecare zi, de câteva ori, în cantități mici (atât cât cer).
 • Copiii cu infecții urinare sau cei cu afecțiuni acute cu febră asociată, au nevoie de o cantitate sporită de apă.
 • Alimentația copilului mai mare trebuie să conțină alimente ușoare: multe legume și fructe. Evitați alimentele greu de digerat precum carnea, ficatul, ouăle, untul, ciocolata sau prăjiturile cu frișcă.