Animalele de companie, la fel ca și oamenii în lumea modernă sunt supuși unui număr suficient de stresuri. Unul din cel mai mare stres pentru un patruped, poate fi apariția în familie a unui copil. Problema nu ține de apariția bebelușului, cât de mediul, care se schimbă în totalitate. Anterior, familiile tinere aveau o atitudine față de pisica sau cățelul preferat similară celei față de un copil mic. 

Apariția nou-născutului în casă: patrupedul își face griji

Animalul de companie era dezmierdat, era scos afară în brațe, cu el se jucau. Noaptea preferatul pufos la familiei putea să urce pe canapea și să se culce pe plapuma stăpânilor, savurând confortul și căldura acesteia din plin. Odată cu apariția bebelușului în casă, totul se schimbă într-o clipă. Acest ghem care miroase a lapte țipă în continuu. Mai mult, toată lumea se învârte în jurul acestui bebeluș. Și cum rămâne cu animalul preferat de toți? De ce astăzi au uitat să-i dea de mâncare? Despre plimbările comune și discuțiile plăcute nici nu poate fi vorba. Este alungat de peste tot. Iar în dormitor în general accesul este interzis... 

Cum diminuați stresul 

Dacă stăpânii, în pofida propriilor griji în privința apariției în familie a bebelușului, totuși s-au gândit la starea psihologică a patrupedului, ei îl pot ajuta să treacă mai ușor peste acest moment dificil din viața lui. 

Iată câteva trucuri

* Să implementați toate inovațiile pentru animalul de companie treptat. 
* Să-i dați posibilitate patrupedului să se obișnuiască cu mirosul cremei sau a loțiunii pentru copii din timp. 
* Puteți purta prin casă o păpușă, pe care să o înfășați uneori. 
* Începeți preventiv să-i interziceți animalului de companie să urce pe genunchii stăpânilor sau a oaspeților. 
* Nu-i permiteți să urce pe canapea. Foarte curând acest loc poate fi locul unde va dormi viitorul dvs. bebeluș. 
* Nu-i permiteți să intre în viitoarea odaie a copilului. 
* Dacă locul pentru pătuț a fost ales în odaia comună, atunci merită să învățați animalul că nu are voie să urce pe pat sau să se ascundă sub el. Același lucru se referă și la căruciorul copilului. 

Apariția nou-născutului în casă: patrupedul își face griji

Cum se manifestă stresul. 

Starea de stres al animalului de companie poate decurge neobservat pentru stăpânii, care recent au devenit părinții unui bebeluș. Însă atunci, când situația este complicată, patrupedul poate avea obișnuințe, pe care anterior nu le-a avut. Poate acestea și sunt manifestațiile unui stres? 

Animal de companie Semne ale stresului Modalități de rezolvare a problemei 
Pisica  1.Obișnuința de a linge sau să mestece careva lucruri. 
2. Să-și smulgă blana. 
3.Să ajungă acolo, unde îi este interzis. 
4.Apariția nervozității. 
5.Apariția bruscă a unei frici sau agresivități. 
 
Câinele  1.Stresul poate cauza apariția mătreții. 
2.Câinele poate începe să se lingă în continuu. 
3. Apariția la animal a dorinței de a se ascunde undeva. 
Puteți apela la serviciile unui veterinar. El va prescrie medicamente speciale. Pot fi administrate chiar și injecții. Manifestați permanență în acțiuni. La fel ca și copiii, animalele de companie au nevoie de repetarea ritualurilor zilnice, pentru a simți stabilitatea și calmul. 
Câinele și pisica  1.Apariția unui miros neplăcut din gură. 
2. Scărpinatul frecvent fără motiv. 
 

Atrageți atenție

Indiferent de efortul depus în acest sens, odată cu apariția copilului, viața animalului de companie se va schimba. Pentru a evita ostilitatea patrupedului față de copil, puteți aplica câteva trucuri. Puteți trimite din maternitate o pelincă, pentru ca animalul să facă cunoștință din timp cu mirosul noului membru al familiei. Nu uitați să vă salutați cu animalul, după revenirea de la maternitate. Vorbindu-i cu tandrețe, îi veți da de înțeles patrupedului, că îl iubiți la fel de mult. Sub supraveghere lăsați-l să miroase copilul, însă fără a-i da voie să-l lingă. Lăsați copilul pentru puțin timp în seama rudelor și petreceți câteva minute cu animalul, demonstrându-i că relațiile dintre voi doi nu s-au schimbat. 

Apariția nou-născutului în casă: patrupedul își face griji

Permiteți-i să privească cum aveți grijă de copil, îi faceți baie și îl hrăniți. Atunci când mergeți la plimbare cu căruciorul, luați și câinele cu voi. Uneori puteți să vă permiteți și o plimbare doar cu patrupedul, la fel ca altădată.