mamaplus

Apariția dinților nu provoacă febră bebelușului și este doar un mit

0
//
23.09.2021

Știm că febra bebelușului este un motiv de panică majoră pentru părinți, iar atunci când apar primii dințișori de lapte, atât bebelușul cât și părinții trec printr-o perioadă destul de agitată. Gingiile dureroase pot determina copilul să devină iritabil, să saliveze excesiv și să aibă nasul curgător. Dar, în timp ce unii bebeluși trec prin perioada apariției dintișorilor ușor, fără alte simptome vizibile, majoritatea părinților experimentează zile agitate.

Multe mămici de bebeluși cred că primii dinți vin și cu episoade de febră. Experții sunt însă de o altă părere și avertizează părinții că ieșirea dinților de lapte nu provoacă febră bebelușului.

Un studiu al Spitalului de Copii din Seattle, USA - a descoperit că 70-85% dintre părinți au crezut greșit că apariția dinților poate provoca bebelusușui o gamă largă de simptome, printre care și febra. Cercetătorii au examinat concepția greșită că apariția dinților de lapte poate provoca febră copiilor mici si au analizat studii din opt țări diferite. Concluzia este că deși apariția dinților îi poate face pe bebeluși să se simtă un pic inconfortabil, de obicei, nu îi va îmbolnăvi și nu le va produce febră.

Apariția dinților nu produce febră copilului

Un studiu pediatric, publicat în SUA în martie 2016, „Semne și simptome ale erupției primare a dinților: o metaanaliză”, a constatat o ușoară creștere a temperaturii (de 0,6 grade) care a fost detectată în ziua în care dintele a izbucnit, însă creșterea nu a constituit o adevărată febră (o temperatură corporală de 38 C sau mai mare).

Mai mult, acestă mică variație nu a fost prezentă în săptămânile sau lunile anterioare apariției dintelui așa cum au asumat unii părinți. Autorii subliniază că este important ca părinții să știe că apariția dinților nu produce febră copilului pentru că acest lucru îi poate face să rateze o posibilă boală sau infecție care necesită tratament.

Este însă adevărat că uneori, apariția dinților de lapte poate coincide cu o perioadă în care copiii mici sunt predispuși la infecții virale - fără nici o legătură cu dințișorii.

Dacă copilul dumneavoastră are febră, temperatura peste 38 C, vă recomandăm să faceți o vizită la medicul dumneavoastră.

Simptome false ale apariției dințișorilor de lapte:

  • Apariția dinților de lapte nu provoacă febră, diaree, erupții de scutec sau năsuc curgător.
  • Nu provoacă crize mari de plâns
  • Nu face ca copilul să fie mai predispus să se îmbolnăvească.
  • Atenție cu privire la febră. Crezând că dinții sunt cauza febrei  - poate duce la întârzierea începerii tratamentului pentru anumite infecții. Exemple sunt infecții ale urechii și ale tractului urinar. Un alt exemplu este meningita.
  • Există 2 motive pentru care infecțiile încep între vârsta de 6 și 12 luni. Unul este pierderea anticorpilor transferați la copil de la mamă la naștere. Celălalt este faptul că la această vârstă, copilul bagă în guriță obiecte care pot avea bacterii sau virusuri.