Statul pe burtică la bebeluș are o mare însemnătate, pentru că implică beneficii majore pentru dezvoltarea sa motorie. Timpul petrecut pe burtică este acel timp pe care copilul îl petrece stând pe stomăcel în timp ce este treaz și supravegheat. Așezarea copilului pe burtică îl încurajează să-și ridice capul, ceea ce îl ajută să-și întărească mușchii capului, ai gâtului și ai umerilor și sporește abilitățile motorii. Timpul petrecut pe burtică pregatește bebelușul pentru următoarele momente importante din viața sa, precum rostogolirea și mersul de-a bușilea.

Știm, nu este ușor să determini un bebeluș să facă o activitate de care nu este deloc încântat. Dar ai încredere, timpul petrecut pe burtică merită. În afară de faptul că vă oferă o activitate plăcută prin care să vă întăriți legătura, există câteva beneficii majore ale timpului petrecut pe burtică:

  • Practica pentru alte etape importante, precum rostogolirea, ridicatul în funduleț, mersul de-a bușilea;
  • Îmbunătățește foarte mult abilitățile motorii;
  • Angajează grupe de mușchi mai puțin folosiți;
  • Previne plagiocefalia (sindromul capului plat);
  • Ajută bebelușul să stăpânească controlul capului;
  • Ameliorează durerile cauzate de gaze;
  • Expune bebelușul la un mediu diferit.

Când punem bebelușul să stea pe burtică?

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să își pună bebelușii pe burtă cât mai devreme. De fapt, bebelușii născuți la termen, fără probleme de sănătate, pot începe statul pe burtică imediat ce ajung acasă, în prima zi după externarea din spital – DAR numai sub supraveghere constantă și doar atunci când este treaz.

Nu fiți surprinși dacă cel mic urăște timpul petrecut pe burtică.

„De obicei bebelușilor nu le place și devin morocănoși. Prima dată, este posibil să stea pe burtică doar un minut, ca apoi să înceapă să plângă. Este vorba despre a-i obișnui să stea în acea poziție. Probabil că va trebui să începeți cu sesiuni scurte și să le măriți în timp.” spune medicul pediatru Michael McKenna, de la Spitalul pentru Copii Riley, Universitatea din Indiana.

Cât timp ar trebui să stea bebelușul pe burtică?

Când vine vorba de statul pe burtică al nou-născuților, bifați 2-3 sesiuni pe zi, care să dureze fiecare între 3 și 5 minute, în mod ideal, după un pui de somn sau schimbarea scutecului și ca parte a timpului de joacă.

Pe măsură ce bebelușul creste și începe să se bucure de „antrenamentul” pe burtică, poți creste treptat numărul și durata sesiunilor. Până ajunge la vârsta de 3-4 luni puteți atinge aproximativ 20-30 de minute pe zi de stat pe burtă. Apoi, continuați acest exercițiu până când micuțul se poate rostogoli de unul singur, o caracteristică pe care mulți bebeluși o ating pe la 6, 7 luni.

Cum ajutăm bebelușul să stea pe burtică?

La fel ca majoritatea exercițiilor, statul pe burtică este destul de simplu. Iată cum să procedezi:

  • Aranjați un loc sigur și așezați bebelușul pe burtică. O pătură așezată pe o suprafață plană și solidă funcționează bine. Podeaua este un loc ideal, deși poate sta chiar și pe burtica mamei.
     
  • Dacă bebelușului nu îi place să stea pe burtică, încearcați să îl angajați într-o activitate. Văzându-vă chipul, poate fi suficient de încurajat să încerce să-și ridice capul, însă pediatrul avertizează că uneori planul eșuează. Un proaspăt părinte privat de somn ar putea fi tentat să adoarmă odată ce se asează. Sau, dacă reușiți să rămâneți treaz, este posibil ca bebelușul să nu primească stimulentul necesar de a-și ridica capul și s-ar putea să adoarmă.
     
  • Dacă, de exemplu, bebelușul chiar nu este compatibil cu statul pe burtă, luați în considerare așezarea micuțului pe o parte, cu un prosop făcut sul în spatele său. Adu ambele brațe ale copilului în față și ambele picioare înainte, îndoindu-i genunchii pentru confort. Asigurați-vă că rotiți copilul pe partea cealaltă la fiecare 10-15 minute.