Din momentul nașterii bebelușului este esențial ca mămicile să respecte trei reguli de bază. Iată ce recomandă specialiștii din întreaga lume imediat după ce dați naștere unui copil. Prin aceste trei sfaturi importante, atât mama cât și copilul sunt protejați.

Alăptați bebelușii, fără a le oferi altfel de hrană minimum șase luni! Este o recomandare la nivel global pentru toate mamele din partea Organizației Mondialăe a Sănătății, care indică totodată înțărcarea naturală.

Vă gândiți să concepeți un copil sau deja sunteți pe cale să aveți unul? Imediat după naștere, psihologii insistă să țineți cont de două reguli:

  • Odihniți-vă când doarme copilul, fără să vă încărcați cu alte sarcini.
  • Cereți ajutor unei alte persoane 30 de minute pe zi.

În acest timp, mergeți în afara casei să socializați sau să vă plimbați. În caz contrar, pot apărea probleme.

„Resursele pe care ele le au pentru a le oferi pe termen lung copilului încep să scadă, e ca un sac din care iei și nu mai pui nimic la loc și atunci se termină”, a explicat psihologul Bogdana Bursuc.

A treia regulă, importantă atât pentru mamă cât și pentru bebeluș, este alăptarea. Mama își reduce riscul de cancere genito-mamare, de diabet și hipertensiune. Alăptarea este un proces natural care a generat extrem de multe mituri. Acestea nu sunt nici în avantajul mamei, nici al copilului. Spre exemplu, se crede că cezariana reduce capacitatea de alăptare.

„Colostrul, laptele care se secretă imediat după naștere, există din timpul sarcinii. Deci veți avea lapte și dacă nașteți prin cezariană”, a spus dr, Jack Newman, medic primar pediatru.

Alte mame cred că bebelușul scade prea mult în greutate după naștere. Din acest motiv, îi furnizează cantități mari de formule de lapte.

„Copilul pierde din greutate după naștere pentru că pierde o parte din lichidele corpului. E un proces fiziologic normal, nu unul din cauza căruia să vă speriați. Iar multe mămici cred că, odată cu primii dințișori ai bebelușului, apare și disconfortul. Greșit. Copiii mușcă doar dacă fluxul laptelui este scăzut. Puteți să alăptați și 2-3 ani fără probleme”, a mai spus medicul Newman.

Iata de ce e vitală alăptarea, explică medicul: 

„Organizația Mondială a Sănătății spune că trebuie să alăptați doi ani și mai mult. Da, copiii poate trăiesc și fără laptele mamei, dar fac mai des infecții severe în zona ORL, diaree, pneumonii severe și alergii. Laptele matern este alimentul perfect pentru bebeluș. Așadar, cel puțin șase luni, alăptați-vă exclusiv copilul.”