mamaplus

Pericolul la care îți expui copilul dacă usuci rufele în casă

-
//
01.04.2019

Odată cu venirea în familie a unui nou membru, există anumite obiceiuri care ar trebui schimbate. În anotimpul rece suntem tentați să apelăm la anumite trucuri pentru a usca mai repede hainele și deseori le lăsăm la zvântat chiar în camera în care dormim, pe standere sau calorifere. Această practică este foarte dăunătoare, avertizează specialiștii. Uscatul rufelor în interiorul încăperii crește umezeala, iar odată cu ea crește și riscul apariției mucegaiului și igrasiei. 

Medicii din Statele Unite ale Americii avertizează că persoanele care își usucă hainele în casă, în încăperea în care dorm, pot dezvolta infecții pulmonare cauzate de ciuperci.

Aspergiloza este o afecțiune pulmonară provocată de specia de fungi Aspergillus fumigatus, la care ne expunem dacă obișnuim să uscăm hainele în cameră. Rufele uscate pe calorifer pot crește umiditatea din încăpere cu 30% ceea ce contribuie la crearea condițiilor ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

„Un teanc de haine proaspăt spălate conține aproximativ doi litri de apă care se evaporă în cameră. Cele mai multe persoane sunt imune la aceste infecții, cu ciuperci care se dezvoltă în astfel de condiții sau au organismul mai puternic și pot lupta cu aceste infecții. 

Totuși sunt și persoane care suferă de astm sau alergii și pentru care un astfel de mediu poate fi extrem de dăunător. Nici pentru pacienții cu cancer, tratați cu chimioterapie sau cu boli autoimune nu este indicat un astfel de mediu.

Aceștia sunt mai vulnerabili în fața ciupercilor, iar fungii le pot provoca aspergiloză pulmonară. Este o boală care poate provoca o afecțiune incurabilă și chiar una cronică sau mortală la nivelul plămânilor”, avertizează profesorul David Denning.

Sursa