Convulsiile febrile la copii sunt manifestări care apar în mod frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, când temperatura crește brusc. Convulsiile febrile au o incidență maximă între 1 an și un an și jumătate.

Febra, în sine nu este o boală, ci este modul natural al corpului de a răspunde la infecții, leziuni sau inflamații. Febra se împarte pe trei grade: moderată (37,5 - 38,5 grade Celsius), mare (38,5 - 39.4) și foarte mare (39,5 și peste).

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru, a explicat care sunt semnele ce indică un episod de convulsie febrilă, dar și când aceasta trebuie să îi alarmeze pe părinți.

”Părintele observă copilul care nu mai este prezent, își plafonează privirea, își contract și mâinile, și picioarele, și pot să apară niște mișcări repetitive ca un tremur, ce pot să dureze câteva secunde, chiar câteva minute”, a declarat dr. Mihaela Niță, medic pediatru.

Convulsiile febrile, cauze

Convulsiile febrile pot să apară ca urmare a febrei, după vaccinare, în special cea de la vârsta de 2 luni, dar și a febrei care însoțește infecțiile bacteriene sau virale.

Printre acestea se numără:

-infecția cu herpesvirusul uman 6, cel care cauzează roseola infantum

- istoricul familial de convulsii febrile, care poate crește riscul ca micuții să mai prezinte astfel de episoade și în perioada primei copilării, potrivit Mayo Clinic.

Diagnostic și tratament

Potrivit medicului, în cazul în care copilul prezintă semne de convulsie febrilă, primul pas pe care părinții trebuie să îl facă este acela de a încerca să îi scadă temperatura, cât mai repede, apoi să se prezinte cu cel mic la Camera de Gardă, unde va fi consultat în Urgență, cât mai repede.

Prezentarea la medic este importantă și pentru a se exclude alte cauze posibile ale unor astfel de episoade, cum ar fi manifestările epileptice în context febril sau chiar meningita.

”La momentul consultului respectiv se va stabili diagnosticul de convulsie febrilă. Pentru următoarele episoade febrile pe care copilul le va avea, tratamentul va fi mult mai rapid și mult mai eficient, încât temperatura să nu mai aibă creșteri foarte bruște. În cazul în care, la Camera de Gardă, diagnosticul de convulsii febrile impune și administrarea unui alt tratament prescris de medicul specialist, un tratament anticonvulsivant, este foarte important ca părintele să îl aibă în trusa de medicamente a copilului și să îl administreze în situațiile în care i-au fost explicate”, a mai spus medicul, subliniind că în cazul în care copilul are diagnostic de convulsii febrile, ”coeficientul de inteligență, creșterea și dezvoltarea copilului sunt absolut normale. Boala nu influențează modul în care copilul se dezvoltă”.

Risc de reapariție

Convulsiile febrile pot să se repete dacă există antecedente în familie, un părinte sau un frate care să fi avut astfel de episoade.

De asemenea, un risc în reapariția convulsiilor febrile este dat de vârsta mică a copilului, sub 15 luni, dar și dacă acesta face în mod frecvent febră sau a trecut un timp foarte scurt de la debutul febrei până la episodul convulsiei.