Un studiu realizat de cercetătorii din Boston susține că suplimentele cu vitamina D și uleiul de pește (acizi grași Omega3) ar scade riscul de boli autoimune - diabet de tip 1, boala inflamatorie intestinală, psioriazisul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, boala tiroidiană.

Cercetători de la Brigham and Women's Hospital din Boston au vrut să vadă, într-un studiu național, dacă există vreo legătură între suplimentele de vitamina D, acizi grași omega-3 și apariția bolilor autoimune. Concluziile lor: au observat că suplimentele cu vitamina D a dus la o rată cu 22% mai mică de dezvoltare a bolii autoimune, iar adăugarea de acizi grași Omega-3 a dus la un risc cu 15% mai mic de boli autoimune.

Puțină lume știe că bolile autoimune sunt a treia categorie de boli în lumea industrializată și principala cauză de mortalitate în rândul femeilor. În cazul acestor afecțiuni, corpul declanșează un răspuns imun inflamator spontan, deși nu există nicio infecție prezentă în organism.

”Bolile autoimune sunt un grup de peste 80 de boli asociate diferite, iar prevalența și impactul lor asupra sănătății cresc odată cu vârsta. (...) Aceasta este prima dovadă directă că putem face ceva pentru a le preveni la adulții în vârstă”, Karen Harte Costenbader, profesoară de Medicină la Brigham and Women's Hospital din Boston și autoarea principală a studiului, potrivit Medical News Today.

În doze mari, uleiul de pește poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv medicamente antiplachetare și anticoagulante, de aceea se recomandă să discutați cu medicul de familie înainte să luați astfel de suplimente.

Infecția COVID-19 poate declanşa un răspuns de dereglare imunitară care se prelungeşte mult după infecția inițială şi după recuperare, chiar şi în rândul persoanelor care au prezentat simptome uşoare sau care nu au avut simptome, potrivit constatărilor unei echipe de oameni de ştiință de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Statele Unite, publicate în Journal of Translational Medicine.