Începe sezonul rece, începe sezonul suplimentelor alimentare destinate imunităţii. Vitamina D reduce riscul reacţiilor inflamatorii exagerate. Şi nu trebuie consumată doar de către copii şi adolescenţi. Mai ales în acest sezon rece. Vitamina D este esențială sistemului imunitar pentru că reglează răspunsurile inflamatorii în prezenţa unui agent infecţios.

”Un răspuns imun foarte intens predispune la apariţia unor leziuni la nivelul ţesuturilor noastre. Un răspuns inflamator mult prea intens cum se menţionează că este cazul şi în infecţia COVID-19. Pe de altă parte, nu ne dorim la un răspuns imun insuficient pentru că aşa infecţia persistă în organismul nostru”, spune experta în virusologie, Carmen Chifiriuc.

Vitamina D se dozează din sânge și, dacă nu aveţi suficientă, medicul vă recomandă doza necesară de suplimente.

”Este lipsită şi de efecte adverse. Când luăm suplimentar vitamina D sub formă de medicament nu exista efecte adverse la acest tratament. Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet. Dar şi fumătorii. Dacă sunteţi într-un din aceste categorii, dozaţi din sânge şi vitamina D și cereţi apoi medicul dumneavoastră suplimente.”, mai spune specialista.

Între octombrie și aprilie, nu avem suficientă lumină solară ca să producem vitamina D în piele. Este perioada în care e recomandat să nu lipsească din alimentație oul, carnea și câte o conservă de sardine. Aceasta vine la pachet și cu vitamina D și cu o concentrație mare de calciu, care poate fi absorbit ușor de organism. Odată cu toamna, toți copiii, adolescenții și adulții, indiferent de vârstă, au nevoie de suplimente alimentare de vitamina D, cu doze zilnice peste 400 de unităţi.

Proteinele de origine animală din alimentaţie – ouă, lactate, carne – ajută şi altfel sistemul imunitar.

”Anticorpii se sintetizează în organism, anticorpii sunt acelea particule mici care ne apară în faţa agenţilor infecţioşi. Sunt construiți pe un schelet proteic, iar dacă noi nu aducem în organism proteine din alimente vom avea o problemă când organismul în care îşi va construi aceşti anticorpi. În fiecare zi, sunt suficiente: o felie de carne cât palma sau un ou sau o conservă mică de peste sau o felie de brânză.”, susține Carmen Dorobăţ, medic primar boli infecţioase.