Una dintre cele mai frecvente și neplăcute infecții cu transmitere sexuală la femei este candidoza vaginală. Partea cea mai complicată ține de diagnosticul candidozei, pentru că multe femei nu reușesc să facă ușor diferența între usturimile din timpul micțiunilor asociate infecțiilor urinare și cele care anunță o infecție genitală sau între o secreție vaginală obișnuită și una care prezintă simptomatologia specifică infecției cu Candida Albicans. Tocmai de aceea, dacă te confrunți cu simptomele descrise în acest articol ar fi bine să ceri ajutorul unui medic ginecolog.
Iată care sunt manifestările care dau de gol această infecție ce afectează aproape toate femeile, cel puțin o dată în viață:
- senzație de mâncărime în zona vaginală;
- senzație de arsură la urinat;
- cantități abundente de secreții vaginale, de culoare cenușie sau albicioasă, cu o textură brânzoasă sau foarte apoasă;
- durere în timpul contactelor sexuale (dispareunie);
- edem (inflamarea zonei vaginale);
- eritem (înroșire a pielii).
Din nefericire, candidoza nu este întotdeauna ușor de recunoscut, din cauza că multe femei care au infecția activă nu manifestă întotdeauna eritem, edem sau secreții vaginale abundente cu o textură neobișnuită. Din acest motiv, controalele periodice la ginecologie rămân cea mai sigură metodă de diagnosticare.
Cum scapi rapid de candidoza genitală?
Tratamentul pentru candidoză se stabilește în funcție de cauza care a determinat activarea infecției și de gradul de severitate a acesteia. Candidozele simple se tratează cel mai adesea cu tratamente topice. Acestea presupun aplicarea locală a unor unguente care conțin substanțe antifungice, pe o durată de la 1 la 3 sau 7 zile, chiar și mai mult în cazul în care simptomele persistă.
Candidozele severe ori însoțite de complicații necesită un tratament complex și agresiv pentru distrugerea bacteriei. Terapia locală cu unguente este cel mai adesea completată de un tratament medicamentos de lungă durată și de ovule care se introduc vaginal.
Pentru evitarea acutizării infecției și pentru prevenirea recurentei acesteia, este important să iei și o serie de măsuri profilactice:
- evită consumul de alcool, cafea, brânzeturi nefermentate, carne intens procesată, conserve, alimente cu gluten, oleaginoase sau produse bogate în zahăr;
- evită tampoanele interne în timpul menstruației;
- nu abuza de irigațiile vaginale;
- asigură-te că și partenerul tău urmează un tratament concomitent cu tine;
- nu purta pantaloni foarte strâmți sau lenjerie tanga, din materiale sintetice;
- fii precaută în folosirea produselor de igienă intimă (săpunuri, geluri etc.) - pot afecta pH-ul.