Există numeroase cauze care pot duce la apariția sângerărilor între două menstruații. Pentru că poate fi vorba şi despre boli grave, te sfătuim să nu ignori acest simptom.
Ciclul mediu durează de la 21 până la 35 de zile. Sângerarea vaginală normală, cunoscută şi sub denumirea de menstră, poate apărea în acest interval, de până la 10 zile. Acest lucru se întâmplă în cazul în care femeia nu rămâne gravidă, iar mucoasa endometrială, care căptuşeşte uterul se elimina producând această hemoragie normală.
Orice sângerare în afara celei menstruale, numită metroragie în termeni medicali, poate fi un semnal de alarmă şi este clasată de medici drept hemoragie uterină anormală. Cauzele pot fi uşor de tratat, dar există şi riscul să ascundă patologii severe.
Folosirea anticoncepționalelor, o cauză
Tratamentele contraceptive de orice fel, de tip pasile anticoncepționale, inel, plasturi etc. pot induce sângerări intermenstruale. Dacă aceasta este cauza reală a sângerării, va fi o situație temporară, care va dura doar în timpul primelor câteva 2-3 luni de administrare. Explicația? Tratamentele cu anticoncepționale produc modificări la nivelul mucoasei uterului, iar sângerările apar pe acest fond. În cazul în care persistă mai multe luni, este necesară evaluarea şi shimbarea metodei contreceptive sau a tipului de pilulă. De asemenea, în cazul în care o metoda contraceptiva este utilizată incorect, de exemplu dacă omiți o pastilă, sau mai multe, pot apărea sângerări intermenstruale.
Pot apărea pe fondul modificărilor hormonale
În perioada reproductivă te poți confrunta cu hemoragii intermenstruale date de schimbările bruşte ale nivelului de hormoni în momentul ovulației. De asemenea, trebuie să ştii că estrogenul şi progesteronul sunt cei doi hormoni care reglează ciclul menstrual. Sângerarea intermenstruala poate fi un semn că aceşti hormoni nu sunt în echilibru şi că ar trebui să mergi la medic pentru a identifica motivul şi a găsi o metodă să-i reglezi.
Simptom al tulburărilor de ovulație
Anovulația cronică este o condiție care afectează între 6 şi 15% dintre femei. Mai exact, este o dereglare hormonală care împiedică ovulația. Metroragiile pot fi un semn de anovulație cronică cu deficit de progesteron. În acest caz, pot să apară şi sângerări menstruale prelungite sau excesive precum şi întârzieri în apariția menstruației.
Simptom al fibromului şi al altor afecțiuni uterine
Fibroamele sunt tumori benigne, adică necanceroase, care se formează în stratul muscular al uterului şi care pot da sângerări intermenstruale. Dar şi alte boli uterine pot provoca metroragie. Printre acestea, se numără adenomioza, o afecțiune în care mucoasa uterului (endometru) creşte în stratul muscular numit miometru, sau existența polipilor endometriali, adică a unor tumori endometriale, de obicei benigne, care se dezvoltă anormal şi care afectează cavitatea uterină.
Pot fi produse şi de infecții şi inflamații
Inflamația şi sângerarea pot fi semnele unor infecții la nivelul organelor sexuale. Netratate, acestea pot cauza bolă inflmatoare pelvină, care reprezintă o infecție a uterului, trompelor uterine şi, uneori, a ovarelor. Boala inflamaatore pelvină nu are întotdeauna simptome şi poate fi depistată târziu, când descoperi că nu poți rămâne însărcinată sau ai dureri abdominale cronice.
Alte cauze ale sângerării intermenstruale
- cancerul de col uterin, vagin, uter, ovare;
- diabet;
- boli ale tidoidei;
- creştere sau pierdere semnificativă în greutate;
- tulburări de coagulare a sângelui;
- traumatisme;
- prezența steriletului.
Tratamentul, în funcție de diagnostic
Cauza sângerării trebuie identificată. Dacă mai ai şi alte simptome pe lângă sângerare, este posibil să fie nevoie de asistență medicală de urgență. Aceste simptome includ: durere pelivină, oboseală, amețeală, febră.
Pentru a ajunge la un diagnostic corect, pot fi necesare mai multe investigații: anamneza, examen clinic general şi ginecologic, testul Babeş Papanicolau, analize de laborator (hemoleucograma, coagulograma, dozări hormonale, test imunologic de sarcină, examenul secreției vaginale/colului uterin), ecografie transvaginală/abdominală, biopsie de endometru.Tratament prescris de medic va fi în funcție de cauza sângerării vaginale.