Ce ne ajută din punctul de vedere al erotismului? Ironic, femeile se confruntă cu diverse probleme sexuale invers proporțional cu vârsta pe care o au.
40 sunt noii 20? Așa este, și din multe puncte de vedere. Nu doar legat de asumarea ta ca femeie, ceea ce îți dorești de la viață, limite pe care le pui cu mai multă ușurință. De fapt, de pe la 30 de ani începi să fii mult mai în contact cu trupul tău, sexualitatea ta. Iar probleme sexuale care în trecut te făceau să petreci nopți cu ochii pe pereți, în plină analiză, acum îți aduc doar un zâmbet de regret și blândețe. Blândețe față de tine cea tânără care își făcea atâtea procese de conștiință degeaba.
Probleme sexuale până la 30 de ani
Ca tânără femeie te afli în constantă nevoie de validare. Întâlnești parteneri mai mult sau mai puțini experimentați care te fac să te îndoiești de tine. Ei încă nu știu să fie atenți la nevoile tale, cel mai probabil nu și le cunosc pe ale lor, sau pur și simplu sunt concentrați pe penetrare și atât. Sau vor să-ți ofere un campionat de sex, care multora nu le iese. Datorită presiunii pe care o pun pe ei se confruntă cu anxietatea de performanță și implicit probleme de erecție. Sau își doresc să experimenteze atâtea poziții văzute în filmele pentru adulți sau citite pe internet, încât pierd din vedere tocmai plăcerea ta autentică. Obiectualizarea femeii care, nu trebuie să ne ferim, chiar există și e mult susținută de media, nevoia de a fi dorită, de a primi aprobarea, de a fi validată pot face tânără femeie foarte compliantă.
Vrea să-și multumească partenerul, depune eforturi în sensul asta, și uită de ea. Așadar printre variatele probleme sexuale, probabil pe primul loc se află lipsa orgasmului. Cauzată de o insuficientă cunoaștere a propriei sexualități, a ceea ce produce plăcere, care sunt elementele care dezactivează și o constantă biciuire prin gânduri negative. Că nu ești suficient de frumoasă, nu ai corpul perfect, nu ai aptitudini de divă de boudoir. Dacă ești prea deschisă spre sex ți-e teamă să nu fii percepută drept ușuratică. Dacă ai rezerve în privința asta ți-e teamă că partenerul își va pierde răbdarea și te cataloghează ca prea rigidă sau încuiată, că te va părăsi.
După 30 de ani începi să te accepți…
… și să te simți mult mai confortabil cu sexualitatea ta. Ai învățat ce funcționează și ce nu la nivel de așternut, iar blamarea nu se mai regăsește în firul narativ pe care ți-l spui. Ești deschisă să experimentezi, dar nu pentru plăcerea partenerului, ci a ta. Pui mai ușor limite, îți selectezi partenerii nu doar pe baza trăsăturilor de caracter, ci în funcție și de ce îți oferă sexual. Practic la 30 de ani o femeie este la apogeul vieții sale sexuale. Un element care tulbură dinamica este sarcina și apariția bebelușului. Nu toate femeile pot face sex în timpul sarcinii, multe se confruntă cu depresia postpartum, iar hormonii estrogen și progesteron scad în timpul alăptării, de unde și un apetit scăzut pentru sex.
Probleme sexuale după 40 de ani
Probabil că prima care îți vine în minte este menopauza, care nu e departe, cu o scădere a libidoului și alte probleme sexuale asociate, precum uscăciunea vaginală. Dar cea din urmă se rezolvă cu lubrifianți speciali și în unele cazuri poate apărea mult mai devreme. Fluctuațiile hormonale sunt mari, ciclurile neregulate, dar pot fi ținute pe o linie normală de pastilele anticoncepționale. Libidoul scăzut nu este neapărat o regulă începând cu 40 de ani, perioadă care poate aduce mari satisfacții din punct de vedere sexual. La nivel de noutate putem încadra diversele probleme sexuale cu care se confruntă bărbații pe măsură ce se îndreaptă spre 50 de ani, și faptul că aceștia tind să prefere femeile mai tinere, ceea ce aduce sentimente de frustrare doamnelor de peste 40 de ani.
După 50 de ani
Femeile știu, sau ar trebui să știe, cât se poate de bine ce se întâmplă cu corpul lor. Ce le satisface din punct de vedere sexual. Sigur, menopauza nu face lucrurile ușoare, dar nici nu trebuie să transformăm acest proces firesc într-o stigmă. Poate principalul beneficiu este că lipsa menstruației elimină stresul unei potențiale sarcini. Uscăciune și atrofie vaginală, scăderea dorinței sexuale, testosteron și estrogen care s-au dus dramatic în jos, durere la contactul sexual… Toate astea pot suna descurajant, dar există geluri, creme locale, ovule, tratamente de substituire hormonală care ajută semnificativ.