mamaplus

Medicii au dezvăluit ce vitamină le lipsește pacienților infectați cu COVID-19

-
//
28.10.2020

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, în cadrul căruia au fost monitorizați 216 pacienți, s-a stabilit că peste 80% dintre bolnavii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D. Această insuficiență este mai frecventă la bărbați.

Bolnavii de COVID-19 care au făcut parte din acest studiu au fost internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.

Într-un comunicat al Societății de Endocrinologie se precizează că vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar.

Deficiența de vitamina D este asociată unor probleme de sănătate, iar cercetătorii încă cercetează motivul. Studiile arată că vitamina D produce beneficii asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce privește protecţia împotriva infecţiilor.

Cercetătorul Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Acesta mai spune că tratamentul cu această vitamină se recomandă pacienților cu COVID-19 care înregistrează niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge.“Ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi a celui imunitar”, precizează Jose L. Hernandez.

Cercetătorii au observat că 82,2% dintre cei 216 pacienți cu COVID-19 care au făcut parte din studiu aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile. Totuși, experții nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii.