Cum facem diferența între COVID și gripă la copii? Pediatrul Iulia Țincu ne ajută să înțelegem ce e diferit de fapt, mai ales pentru că în sezonul rece foarte mulți copii fac febră. De asemenea, medicul ne spune dacă îi mai putem vaccina pe cei mici în această perioadă.

„Organizația Mondială a Sănătății spune că vaccinarea antigripală ar trebui să înceapă în lunile septembrie-octombrie și să se finalizeze la nivelul întregii populații la finalul lunii octombrie, început de noiembrie. Cu siguranță trăim niște luni particulare, cu o patologie particulară, ale căror intricări cu gripa sezonieră și cu infecția cu SARS CoV-2 ne stimulează foarte mult din punct de vedere științific și medical. Și atunci, o protecție care se întinde pe tot parcursul sezonului gripal, care poate ajunge până în lunile februarie, martie, este binevenită.

Niciodată nu este rău să te vaccinezi atunci când ai de-a face cu doi dușmani periculoși, dintre care, în ceea ce privește sănătatea copilului, gripa este mai periculoasă”, spune dr. Iulia Țincu.

Gripa, mai periculoasă decât coronavirusul la copii

Potrivit medicului, sezonul de gripă 2019-2020 nu a fost deloc ușor, cu multe cazuri severe, în special la copii. Însă diferența între cele două este destul de greu de făcut. 

„Toate forurile medicale spun că, debutul acesta pseudo-gripal al infecției cu SARS CoV-2, adică asemănător gripei, ne păcălește pe toți. Atât pe părinți, cât și pe medici. În acele criterii de testare a pacienților suspecți pentru infecția cu SARS CoV-2, intra în primul rând febra. Ori, câți dintre copiii noștri nu au experimentat febre frecvent pe parcursul sezonului rece? Este o situație particulară și va trebui să îi testăm atunci când vor avea criterii, febră, simptomatologie respiratorie, simptomatologie cu dureri musculare, cu cefalee, acestea fiind elemente ce țin de gripă”, a adăugat pediatrul. 

Din punct de vedere procedural, testarea în cazul celor mici este la fel ca în cazul adulților. 

„Așa cum spuneam și în alte rânduri, nu îmi place distanțarea socială în rândul copiilor. Însă deja am văzut că cei care trec de vârsta 6-7 ani, încep să preia foarte bine din modelul părinților și atunci își țin foarte bine masca la nivelul nasului și gurii, știu să se spele pe mâini atunci când părăsesc cabinetul, știu că nu trebuie să atingă obiectele personale ale unei persoane străine și îmi place să cred că sunt pregătiți și toate lunile acestea în care au stat pe lângă părinți și au văzut ce înseamnă distanțare socială, îi va ajuta și în momentul în care începe școala”, a concluzionat medicul pediatru.