Există o paletă largă de mituri și credințe despre sex, dar mai ales despre sănătatea sistemului reproducător. Specialiștii le dau femeilor un sfat deosebit de important: acestea ar trebui să urineze întotdeauna înainte de a face sex, dar și imediat după contactul intim. Acest lucru, spun medicii ginecologi, poate preveni infecțiile tractului urinar.

Astfel, pentru femeile care sunt mai predispuse la infecțiile tractului urinar după ce au făcut sex, dr. Hilda Hutcherson, medic specialist în obstetrică-ginecologie și profesor la Columbia University College of Physicians and Surgeons, spune că ea le recomandă pacientelor sale să urineze atât înainte, cât și după partidele de sex. Explicația ei este simplă: e bine să urinezi deoarece, dacă ai urină în vezică atunci când faci sex, bacteriile care sunt împinse în interior ar putea să se dezvolte foarte mult, în special dacă nu urinezi într-un interval de câteva ore după ce ai avut contact sexual.

Și femeile care nu sunt în mod special predispuse să facă infecții urinare pot să ajute la prevenirea acestora prin faptul că merg la baie, să urineze, imediat după actul sexual.

Principala abordare a doctoriței Hilda Hutcherson este că urinatul înaintea partidei de sex nu este o regulă necesară pentru toate femeile, însă, spune ea, există și alte motive pentru care acest obicei are beneficii, pe lângă prevenirea infecțiilor tractului urinar: în principal, este vorba de plăcere dacă ne referim strict la urinatul înainte de sex. Medicul explică astfel că, din punctul de vedere al plăcerii, urinatul înainte de o activitate sexuală este o idee foarte bună.

Atunci când unele femei se apropie de punctul culminând, de orgasm, ele simt nevoia de a urina, ceea ce înseamnă că acest lucru le face să se concentreze mai degrabă pe vezica urinară. Iar această nevoie fiziologică stă în calea orgasmului.

Când e cazul să mergi la doctor

Dacă organismul tău nu are tendința de a dezvolta infecții urinare, nu ar trebui să îți faci prea multe griji dacă ar trebui sau nu să urinezi înainte sau după partidele de sex. Sistemul imunitar, în majoritatea cazurilor, este cel care are de-a face cu bacteriile care provoacă aceste infecții. Dacă vrei să tii cont de recomandările medicilor, nu uita că cea mai bună alegere este să urinezi după ce ai făcut sex.

Cu toate acestea, dacă te confrunți des cu infecții urinare, discută cu medicul tău de familie sau cu medicul tău ginecolog despre măsurile necesare pentru a avea o igienă corespunzătoare, pe care le poți adopta, pentru a reduce riscurile. Cel mai probabil, medicul specialist îți va spune să urinezi cel puțin după sex, însă la modul ideal, ai putea să mergi la baie atât înainte, cât și după sex, pentru a-ți goli vezica urinară.

Măsuri pe care e bine să le adopți după sex

În mod clar, este bine să urinezi imediat după ce ai avut relații intime, întrucât actul sexual poate antrena bacterii care sunt situate la nivelul mucoasei anale și vaginale, care pot pătrunde prin orificiul uretrei în vezica urinară și pot determina cistite sau infecții. Prin urinare imediată, elimini rapid aceste bacterii, care nu apuca să se înmulțească. De asemenea, este și mai bine dacă după sex speli zona intimă cu apă caldă și un gel pentru igienă intimă, pentru a reduce acest pericol de infecții urinare.