Medicul pediatru Mihai Craiu a lansat un avertisment privind creșterea numărului părinților care refuză vaccinarea uzuală a copiilor. Unul din motivele principale ale acestor statistici alarmante ar fi emoțiile acumulate în legătură cu impactul pandemiei COVID-19 și știrile false care au apărut în această perioadă, spune specialistul.
”Îmi fac datoria să afirm, pentru cei ezitanți, că vaccinurile obișnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate țările din lume, sunt extrem de bine studiate și au o eficacitate remarcabilă în prevenția bolilor posibil mortale. Înainte de a refuza un vaccin din PNV discutați, în liniște, cu medicul dumneavoastră. Cereți și o a 2-a opinie, în cazul în care aveți întrebări încă nelămurite.
Chiar dacă nu puteți lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o rușine sau un act blamabil. E normal să existe emoții... Dar ar fi bine să vă sfătuiți despre aceste emoții cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr. Google... Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală... Gândiți-vă bine înaintea unui refuz”, a precizat medicul pediatru Mihai Craiu într-un mesaj publicat pe pagina sa.
În cazul epidemiei de rujeolă din 2018, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC), la nivel global numărul deceselor a ajuns la 140.000 de cazuri, majoritatea fiind înregistrate în rândul copiilor cu vârsta de sub 5 ani.
În Republica Moldova, conform calendarului de vaccinări, vaccinul ROR se administrează de la la vârsta de 12 luni. Practic 100% dintre cei nevaccinați se pot infecta cu rujeolă, oreion sau rubeolă.