mamaplus

Doina Danielean, despre lupta sa cu cancerul de col uterin: „Nu înțeleg de ce femeile noastre lasă tot pe ultima sută de metri”

-
//
13.05.2020

Vocea de la radio și prezentatoarea îndrăgită de foarte multă lume de la noi, Doina Danielean, este o fire deschisă și sinceră, iar într-un interviu recent și-a împărtășit cea mai importantă lecție de viață pe care a învățat-o până acum. Dincolo de divorțul dureros și infidelitatea soțului, Daniela a mărturisit în cadrul interviului ”Fără Protocol„ că anul 2015 a fost unui anevoios pentru ea, descoperind că are cancer de col uterin. Cu siguranță că experiența ei ar putea servi drept lecție de viață și pentru alte femei care ar trebui să conștientizeze cât de importantă este efectuarea anuală a Testului Papanicolau.

„În mai 2011, după naștere, am avut un incident cu o steriletă, care mi-a fost pusă de un medic din Cimișlia, acum nu mai este – a decedat. Imediat, la 2 zile după ce m-a readus pe mine la viață. Și în 2011 în luna mai am avut o hemoragie într-atât de puternică de la sterileta aia, care a migrat, s-a desprins de acolo, respectiv am văzut moartea cu ochii. Atunci, pe moment, medicul a întreprins careva măsuri în ceea ce privește rana care o produsese cu sterileta aia, am urmat un tratament. Parcă eram ok. 

Dacă din 2012-2013 nu mai aveam o viață atât de activă sexual, pentru că ne vedeam tot mai rar cu soțul meu și nu acordam atenție sănătății mele de femeie. Cea mai ame greșeală a mea a fost asta – nu am acordat atenție sănătății mele!

În 2015, în urma îndemnului doamnei Casian de la institutul Oncologic, eu am mers la ea la consultație. După consultație, ea mi-a spus: „eu văd zilnic femei bolnave de cancer de col uterin, ceea ce am văzut aici mie îmi pare foarte grav, eu nu vreau să te sperii, dar noi dăm toate analizele de care tu ai nevoie și rezultatul nu te aștepta să fie unul frumos.” A fost dur, într-atât de dur, încât eu m-am speriat, am ieșit de la ea, l-am sunat pe el (fostul soț) că era unicul meu bărbat și era bărbatul meu încă. I-am zis, uite am fost la o consultație și rezultate pot să nu fie neapărat cele mai frumoase. Atâta nepăsare și indiferență nu am văzut. A zis totul o să fie bine, nu cred eu, că eu sunt sănătos, tu ești sănătoasă…”

Chiar dacă se afla într-o situație dificilă, Doina spune că a luat cea mai proastă decizie din viața ei părăsind Institutul Oncologic și renunțând la ideea de a se reîntoarce la medic. Abia în anul 2016 a hotărât că facă niște investigații în urma cărora a aflat că are testul HPV (Human Papilloma Virus) pozitiv, cu genotipare 16 (unul dintre cele două genotipări care provoacă cancer). Chiar dacă soțul a refuzat să o susțină, Doina a fost nevoită să găsească forțe pentru a lupta mai departe…

mamaplus

”Aveam cancer de stadiul I – cancer de col uterin, faza incipientă, dar nu era faza de pre-cancer. Faza de pre-cancer eu o aveam la prima consultație. Dacă acționam atunci în 2015 când mi-a zis doamna doctor să tratez și nu lăsam totul baltă, sigur nu ajungeam la așa ceva.

Deja fiind faza incipientă, fiind cancer, eram axată doar pe ideea că eu mor, aveam niște gânduri negre…

Primul pas, cel mai greu, a fost conștientizarea. Am început să fac anumite proceduri. La noi pe atunci în 2016, din păcate, unica soluție pentru femeile cu cancer mai ales o stadie mai avansată era și este în unele momente înlăturarea uterului. Cel mai greu pentru mine a fost să vin de fiecare dacă la proceduri, să intru singură și să ies singură de acolo. Foarte multe femei din Institutul Oncologic sunt singure, lăsate de izbeliște de bărbații lor.”

În afară de soțul ei care efectiv a refuzat să o creadă, Doina spune că nimeni din familia ei și nici prietenii nu știau nimic despre situația în care se afla ea în acele momente. Chiar dacă medicii de aici i-au recomandat înlăturarea uterului, Doina a căutat salvarea în afara țării. La recomandarea unui medic din România, a fost redirecționată la o clinică din Belgia.

”Am luat un credit și tot ce aveam pe acasă din aur am vândut și am mers la intervenție. Am tot respectful pentru spitalul nostru Oncologic, dar în Belgia am văzut o altă lume. E cerul și pământul. La noi vezi femei părăsite care își așteaptă moartea, iar acolo vezi femei care știu sigur că mâine-poimâine ies din spital și sunt bine, iar peste câțiva ani vor putea face copii. Când am intrat acolo, mi-au dat speranțe din start… După tratamentul de o lună și jumătate, am auzit vestea cea mai frumoasă din viața mea – eram bine!”

După experiența aceasta, Doina spune că nu s-a schimbat radical, chiar dacă credea inițial că anume asta se va întâmpla. În urma acestei experiențe, ea a cercetat și mai amănunțit subiectul, aflând că în realitate 85-90% dintre bărbații moldoveni sunt pozitivi HPV.

mamaplus

”Medicul din Belgia mi-a explicat că totul a fost din cauza virusului HPV, a rănii de pe colul uterin pe care o aveam din 2011 și care eu n-am tratat-o și pe care am lăsat-o și în ea a început a mocni ceva deloc bun. Respectiv pe fundalul stresului pe care-l eu aveam atunci, din cauza conflictelor cu soțul meu, din cauza lipsei banilor, boala s-a agravat. Atunci când am ieșit de pe ușa clinicii din Belgia, mi-am zis că depun cererea de divorț. Am decis să merg singură mai departe.”

Deși au trecut deja 4 ani de la aceste evenimente, Doina spune că abia acum și-a găsit curajul să-și povestească experiența. Ea a vrut astfel să le transmită un mesaj celor care o întreabă mereu: ”Când mai faci un copil?”

”Pentru mine asta este dureros, când eu știu că am ciopârțit uterul și puteam să nu mai am copii și pot să nu mai am copii, pentru că există anumite riscuri și medicii îmi reamintesc mereu de ele. Să mă întrebi de ce nu mai fac un copil este urât. Nu mai întrebați femeile chestia asta! Este păcat că multe mămici nu realizează importanța testului de screening și a vaccinului HPV. Eu nu știu de ce la noi femeile și bărbații nu fac acest screening. Nu știu de ce femeile noastre lasă tot pe ultima sută de metri și eu am făcut aceeași greșeală…”