mamaplus

De ce este nevoie de un Test Babeş-Papanicolau chiar dacă ai fost la un consult ginecologic?

-
//
11.03.2022

Atât consultul ginecologic cât și testul Babeș Papanicolau sunt recomandate a fi făcute regulat, de către toate femeile. Ele aduc informații medicale complementare legate de starea de sănatate, prin urmare, nu se exclud unul pe celălalt. Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist în obstetrică-ginecologie vorbeşte despre importanţa consultului ginecologic şi a testului Babeş Papanicolau – cum este efectuat şi care este frecvenţa recomandată.

Care este rolul consultului ginecologic? Consultul ginecologic este recomandat, în primul rând, să se efectueze anual, indiferent de prezența sau absența simptomelor genitale, sau ori de câte ori pacientele au diverse acuze. Rolul lui este de a evalua starea de sănătate a femeii cu descoperirea timpurie a diverselor boli, cât și consilierea și informarea pacientelor despre diversele aspecte legate de starea de sănătate genitală şi generală, dar și ce influențe pozitive pot fi aduse.

Ce trebuie să ştim despre testul Babeș Papanicolau? Testul Babeș Papanicolau (PAP) este un instrument important de screening pentru cancerul de col uterin, alături de tipajul virusului papilloma uman (HPV). Este recomandat să fie efectuat regulat de toate femeile începând de la 21 ani.

Cum se face acest test? Cum se recoltează probele? Acest test presupune recoltarea celulelor de pe suprafața colului uterin printr-o ușoară periere a acestuia. Ulterior, aceste celule sunt studiate microscopic, observându-se astfel eventualele modificări ce pot cauza cancerul cervical.

Când se repetă testul? Repetarea testului Babeș Papanicolau se face o dată la trei ani sau o dată la cinci ani, atunci când este făcut împreună cu testele de identificare HPV.

În cadrul vizitei la ginecolog se stabileşte un plan de monitorizare adecvat fiecărei paciente în parte.