Chiar dacă vremea bună încă nu se dă dusă, știm cu toții că toamna aduce cu ea și răceli sau viroze. În contextul pandemic, cum vom ști să diferențiem simptomele? Ne așteptăm ca în sezonul rece să ne confruntăm cu nas înfundat, secreții nazale. Iată la ce simptome trebuie să fim atenți, potrivit specialiștilor internaționali.

Cum vom ști dacă avem răceală, gripă obișnuită sau coronavirus?

Dacă ai febră mai mare de 37.8, este recomandat să-ți faci testul COVID-19, întrucât febra este unul dintre principalele semne ale infectării cu noul coronavirus.

Dacă ai o banală răceală, nu vei face febră mare. Nu uita, dacă aștepți rezultatele testului, izolează-te la domiciliu, până le primești.

Ce trebuie să știm despre strănut?

Dacă nu apar și alte simptome, probabil este vorba doar de o banală răceală. Nu uita însă, strănută în șervețel, în cot sau în umăr. Nu în mâini sau pe suprafețe, pentru a nu împrăștia microbii!

Aruncă șervețelele folosite și spală-te pe mâini cu apă și săpun, cât mai des!

Secrețiile nazale și nasul înfundat sunt și ele simptome de răceală obișnuită. Dacă îți pierzi gustul și mirosul, situația se schimbă. Acestea sunt semne că ai fost infectat cu SARS-CoV-2 și atunci este recomandat testul COVID-19.

Cu tusea este altă poveste. O tuse continuă este simptom al noului coronavirus. Ce înseamnă tuse continuă? Atunci când nu te oprești din tușit, mai bine de o oră sau dacă ai episoade lungi de tuse chinuitoare.

Când începi să ai dificultăți respiratorii, ia legătura cu un medic. Nu te duce la el personal, sună-l. Fiindcă dacă ai COVID-19, îi poți infecta și pe ceilalți care intră în contact cu tine neprotejați. Dacă ți-este foarte rău, sună la Ambulanță și descrie simptomele.

Atât pentru coronavirus, cât și pentru răceală și gripă, ai grijă să te protejezi. Spală mâinile des, nu le duce la nas și gură, dezinfectează-te cu soluții pe bază de alcool dacă atingi suprafețe, păstrează distanța dintre oameni și poartă mască. Te va proteja atât de noul coronavirus, cât și de gripa obișnuită.