mamaplus

Cum să-ți îngrijești corect zona intimă. Recomandări utile de la un medic ginecolog

0
//
15.06.2020

Fie că optezi pentru epilarea totală sau parțială a zonei intime, partea exterioară, și anume vulva, necesită o îngrijire aparte. Cum este cel mai indicat să speli această zonă fără să ai probleme și să te confrunți cu iritații?

„Vulva este partea externă a organului genital feminin. Aici sunt incluse labiile mici, labiile mari, meatul urinar, clitorisul și perineul (zona dintre vagin și anus). Este cea mai sensibilă zonă feminină din corp, astfel că trebuie să fie tratată cu blândețe. Ca să nu te confrunți cu iritații, cel mai bun mod de a curăța această zonă sensibilă este să folosești apă călduță. Iar în cazul în care ești la menstruație și simți nevoia să folosești un produs de igienă, atunci e bine să alegi unul cu un pH neutru”, explică medicul ginecolog Mary Jane Minkin.

Păstrează această zonă curată cu ajutorul apei călduțe și fără să apelezi la mișcări bruște. Nu este necesar să folosești săpun sau gel de duș pentru că acestea pot să irite pielea delicată a vulvei și deschiderea vaginului. În schimb, dacă ești la menstruație și simți nevoia să mai folosești ceva pe lângă apa călduță, atunci alege un produs cu un pH neutru. Este interzis să folosești un burete agresiv.

Unele femei nu au nicio problemă să folosească gelul de duș pe care îl aplică pe tot corpul, însă există și excepții când acesta poate să producă iritații în zona genitală. De aceea, în aceste cazuri e bine să eviți săpunul agresiv și să cureți cu delicatețe zona.

Șervețelele intime pot să fie o soluție ocazională, însă ele nu trebuie folosite zilnic. De asemenea, trebuie să le eviți pe cele cu parfum și alcool.

4 pasi ca să îngrijești corect zona intimă:

  • Spală tot corpul cu un gel sau săpun blând, inclusiv partea superioară a zonei genitale.
  • Lasă apa cu săpun să curgă peste vulvă, însă evită să freci zona sau să aplici săpunul direct.
  • Folosește mâinile curate și apă călduță ca să cureți bine labiile și spatiile dintre ele.
  • Ridică cu blândețe zona clitorisului și folosește mâinile și apa călduță ca să cureți în jurul lui.
  • Curăță zona intimă o dată pe zi sau chiar de două ori dacă simți nevoia. Nu există o regulă, fiecare simte cum este mai bine, explică ginecologul.

Un alt lucru pe care l-a subliniat ginecologul este acela că dacă simți un miros puternic, nu trebuie să încerci să folosești produse parfumate. Ca să te asiguri că nu este vorba despre o infecție, trebuie să mergi la un consult ginecologic. Și nu spăla niciodată vaginul în interior cu apă sau săpun (doar la recomandarea medicului), deoarece acestea pot să irite zona, avertizează medicul ginecolog.