mamaplus

Cum să-ți ferești copilul de campylobacter – o infecție bacteriană ce apare în timpul călătoriilor

-
//
29.07.2021

Cunoscută şi sub denumirea de ”diareea călătorului”, infecția cu campylobacter este o afecțiune bacteriană care poate apărea, aşa cum spune și numele, în timpul călătoriilor. Diareea călătorului este o afecțiune digestivă care determină scaune moi, apoase şi crampe abdominale, cauzată de o bacterie ce se găsește în materiile fecale. Adesea începe abrupt în timpul călătoriei sau imediat după întoarcere.

Afecțiunea apare că urmare a stresului legat de călătorie sau a schimbării dietei. Însă aproape întotdeauna un agent infecțios este cauza. Această bacterie se poate afla în carnea de pasăre sau vită, în produsele lactate nepasteurizate și se poate lua de la o persoană la alta. Apa contaminată poate fi de asemenea responsabilă de răspândirea bacteriei, la fel cum și cățeii sau pisicile pot fi purtători.

Simptomele infecției cu campylobacter sau diareii călătorului

  • Scaun foarte moale, diaree, uneori cu sânge
  • Greață, stări de vomă
  • Crampe abdominale
  • Febră

Tratament pentru infecția cu campylobacter sau diareea călătorului

Probabil aspectul cel mai important pe care trebuie să-l reții în caz de diaree este nevoia de rehidratare. Corpul pierde cantități mari de apă şi în plus, de electroluti importanți, cum sunt sarea, zaharuri, potasiu şi bicarbonat.

Este obligatoriu să suni medicul dacă: copilul este mai mic de un an, prezintă semne clare de deshidratare şi face diaree cu sânge.

În cazul micuților, oricare dintre simptomele de mai sus poate duce la un disconfort sever și la deshidratare, motiv pentru care ar trebui să vă prezentați la medic. Infecția cu campylobacter se diagnostichează printr-o coprocultură și, eventual, o analiză a sângelui.

Chiar și bebelușii pot avea campylobacter și de aceea și ei trebuie să consume extra lichide în afara laptelui matern sau a formulei de lapte.

Mai mult decât atât, nu trebuie să-i dai copilului medicamente anti-diaree dacă nu i-au fost prescrise de medic. Copilul trebuie izolat până la două zile după dispariția diareei. Majoritatea infecțiilor se vindecă de la sine cu regim alimentar în câteva zile și foarte rar necesită tratament antibiotic.

Prevenirea infecției cu campylobacter sau diareii călătorului

Ca şi în cazul majorității infecțiilor, campylobacter poate fi prevenite prin învățarea copilului să respecte câteva reguli necesare de igienă personală: spălat pe mâini cât mai des şi cât mai bine. Copilul nu are voie să intre în casă după ce s-a jucat în grădină sau după ce a pus mâna pe animale, fără să se spele pe mâini.

Infecția cu campylobacter este contagioasă și se poate răspândi rapid doar prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unui copil infectat. Copiii pot transmite boala timp de zece zile înainte de apariția simptomelor și două-trei săptămâni de la debutul bolii.

Mai mult decât atât, feriți-vă să mâncați în locuri care nu prezintă prea mare încredere şi amintiți-vă de regula 2 ore – 1 oră: Alimentele gătite lăsate la temperatura camerei pentru două ore trebuie aruncate. Dacă temperatura din mediu este mai mare de 32 de grade C, alimentele lăsate mai mult de 1 ora afară trebuie aruncate.