mamaplus

Cum să ne protejăm copiii de hepatită severă. Semnele care trebuie să pună în gardă părinții

-
//
28.04.2022

Organizația Mondială a Sănătății a identificat cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârsta de până la 16 ani. Potrivit OMS, cel puțin un copil dintre aceştia a murit şi alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat care sunt modalitățile prin care copiii se pot proteja de hepatită. Specialistul a vorbit și despre importanța igienei în astfel de cazuri, dar și care sunt detaliile la care ar trebui să fie atenți părinții în ceea ce-i privește pe copii.

„Spălatul pe mâini este aici extrem de important. Copiii, cunoaștem sunt predispuși să facă afecțiuni gastrointestinale, multe dinte ele virale, în sensul că sunt mai predispuși să pună mâna murdară la gură. Și presupunând că aceste cazuri de hepatită sunt  cauzate de un virus gastrointestinal sau, cum este speculat acum, un adenovirus, măsura de igienă sporită, spălat pe mâini este cea mai bună măsură de prevenție.

În caz că părinții observă o stare de greață anormală, o îngălbenire a albului ochilor sau dureri abdominale, în primul rând trebuie să contacteze medicul de familie și pe baza recomandărilor acestuia și să meargă la spital sau să obțină tratamentul necesar.

Atenție, nu toate cazurile acestea țin de această hepatită atipică, există și virusul hepatitei, diverse virusuri ale hepatitei care pot duce la altfel de manifestări. Ideea este că, în funcție de agentul cauzativ identificat, se administrează un anumit tratament. Deci, nu cred că ar trebui părinții să se îngrijoreze acum pentru astfel de lucruri, dar să fie precauți în sensul că, dacă se observă ceva anormal cu privire la starea de sănătate a copilului, să nu ezite să solicite ajutor medical, din partea, în primul rând a medicilor de familie și ulterior, dacă este nevoie și a medicului specialist.”, a subliniat dr. Ștefan Dascălu.

Foarte mulți pacienți au raportat probleme gastrointestinale – dureri, diaree, vărsături şi niveluri crescute de enzime hepatice, fără febră. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Israel, Danemarca, Italia, dar şi în România. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate la mijlocul săptămânii, cu privire la cazuri de hepatită cu origini necunoscute.