Combinația gripă și COVID-19 este o certitudine, oamenii de știință de pretutindeni avertizează în privința acestui pericol care ne pândește în sezonul rece. Vestea bună este că masca ne poate proteja de ambele probleme! Firește, dacă o purtăm corect și nu dăm crezare aberațiilor de tip „botniță”.

Încă mai putem lua măsuri!

Dacă am respecta cu toții regulile de igienă elementare, distanța fizică, am purta corect masca de protecție și nu ne-am mai simți „drepturile fundamentale atacate” de niște măsuri absolut firești în condițiile actuale, pe care toate țările lumii sunt nevoite să le adopte, aceste cifre ar scădea simțitor, iar viețile celor care nu au o stare de sănătate tocmai grozavă sau ale celor unde virusul găsește un punct slab ar putea fi salvate. Și sunt puțini cei care se pot lăuda cu o sănătate perfectă din toate punctele de vedere!

Dacă ne-am fi gândit mai mult la ceilalți și mai puțin la propria persoană, poate astăzi nu am fi fost în situația de a face școală online, ședințe de lucru pe Zoom sau tururi virtuale prin destinații turistice la care acum putem doar să visăm că vom ajunge.

Dar încă mai pot fi luate măsuri, încă putem să ne trezim din acest vis urât devenit realitate. Pentru că doar așa, înfruntând realitatea, cu optimism, dar și cu mintea limpede, responsabili, vom reuși să trecem cu bine de această încercare la care este supusă întreaga omenire.

Comportamentul fiecăruia dintre noi joacă un rol important în reducerea riscului de a avea de-a face în acest sezon cu combinația gripă și COVID-19.

Uniți cu același scop, putem preveni răspândirea agenților patogeni în comunitatea în care trăim. De asemenea, putem să eliberăm presiunea pe sistemul medical și să „cumpărăm” timp prețios pentru medicii care fac eforturi supraomenești să descopere un tratament care să funcționeze și pentru cercetătorii care lucrează la foc continuu pentru crearea unui vaccin anti-COVID eficient și sigur.

Totodată, le dăm șanse la viață și acelor bolnavi care suferă de afecțiuni non-COVID și care au nevoie de îngrijire medicală adecvată.

Cum să îți protejezi sănătatea de combinația gripă și COVID-19

În primul rând, scapă de frica paralizantă de vaccinare indusă de conspiraționiștii din umbră. Vaccinurile au salvat și salvează milioane de vieți. Acestea sunt fapte dovedite, nu vorbe aruncate în mediul online, o tribună unde orice individ poate disemina în voie informații false.

E firesc să te temi pentru viața copilului tău. Teama paralizează de multe ori deciziile raționale și ne face să acționăm în defavoarea noastră și a celor pe care îi iubim, chiar dacă nu ne dăm seama de asta pe moment.

Dacă încă ai dubii în privința vaccinului antigripal, vorbește cu medicul tău de familie, informează-te din surse sigure, limitează pe cât posibil interacțiunea cu persoane din grupuri virtuale care nu au nicio pregătire medicală, dar care oferă cu larghețe „sfaturi” și induc teamă.

Vaccinarea antigripală poate preveni complicațiile gripei

Anul acesta, mai mult decât oricând, vaccinul antigripal este foarte important. Dacă această combinație gripă și COVID-19 se suprapune, fie că vorbim de o persoană sănătoasă, dar cu atât mai mult de una cu diverse comorbidități, riscul de complicații este extrem de crescut.

În America, specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor speră că peste 65% din americani se vor vaccina antigripal.

Categoriile de risc sunt: copiii și adulții cu boli cronice (respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA), gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 ani, copiii și bătrânii instituționalizați, medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii.

Specialiștii în sănătate recomandă însă vaccinarea antigripală și acelor categorii care nu sunt la risc și care nu vor beneficia de vaccin gratuit, deoarece suprapunerea celor două afecțiuni, gripa și COVID-19, poate avea consecințe nefaste chiar și asupra unei persoane aparent sănătoase.

Cât privește momentul optim pentru a face vaccinul antigripal, se recomandă ca acesta să fie realizat până cel târziu la sfârșitul lunii octombrie, deoarece efectul protector se va face simțit abia peste 2-3 săptămâni, la țanc pentru a te feri de virusurile care încep să circule în comunitate la începutul iernii.

Firește, îl poți face și mai devreme, chiar acum, în septembrie, dacă ai posibilitatea, dar asta înseamnă că în luna ianuarie sau februarie deja nu vei mai beneficia de efectul anticorpilor creați, deoarece vaccinul are o durată limitată de protecție, de doar 3-4 luni.

Asta nu înseamnă că nu poți face un rapel, adică încă o doză de vaccin antigripal, în luna ianuarie, dacă ai această posibilitate, pentru a extinde durata de protecție până în lunile aprilie-mai.

Iar dacă te opui încă vaccinării antigripale, motivând că ești tânăr, sănătos tun, mai gândește-te! Oare nu vei merge la părinții sau bunicii tăi în vizită de sărbătorile de iarnă? Dacă faci asta în timp ce ești „gripat”, chiar și înainte să apară simptomele, riscul de a transmite virusul celor din categoria de risc, din care și cei apropiați poate fac parte, este foarte ridicat.

Gândește-te și la persoanele cu care intri în contact la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun. Dacă printre acestea se regăsesc gravide, copii și vârstnici cu diverse afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, bolile pulmonare, cardiace, renale, cum te-ai simți să îi ai pe conștiință pentru că s-au îmbolnăvit sau, mai rău, au dezvoltat complicații ori chiar au decedat din cauza gripei pe care TU le-ai transmis-o?

Masca te protejează pe tine, dar și pe cei din jurul tău

Să presupunem că nu vrei cu niciun chip să te vaccinezi antigripal sau pur și simplu nu găsești vaccinul în farmacii. Asta nu înseamnă că ai rămas fără arme!

Masca de protecție, distanța fizică, spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, evitarea aglomerațiilor și izolarea la domiciliu dacă prezinți simptome de gripă sau COVID-19 sunt, de asemenea, măsuri eficiente de a preveni răspândirea atât a virusului gripal, cât și a noului coronavirus. Atât de simplu este!

Și, da, te poți infecta simultan cu virusul gripal și virusul SARS-CoV-2, iar complicațiile, deși nu sunt pe deplin cunoscute, ar putea fi extrem de severe. Tratamentul simultan al celor două afecțiuni poate fi foarte dificil, deoarece abordarea terapeutică în cazul uneia dintre ele poate avea un impact negativ asupra celeilalte.

Recunoaște diferențele dintre gripă și COVID-19

Combinația gripă și COVID-19 va fi una dificil de tratat, dar și de diagnosticat, atenționează medicii. Iar asta deoarece simptomele lor pot fi greu de diferențiat, testul rapid de sânge și exsudatul nazofaringian fiind singurele care pot stabili cu certitudine diagnosticul, fie de gripă, fie de COVID-19.

Ambele afecțiuni se manifestă oarecum similar – febră, frisoane, tuse uscată, dureri musculare, oboseală, dificultăți de respirație, dureri în gât, nas înfundat sau rinoree, dureri de cap, vărsături, diaree –,  însă momentul în care astfel de simptome își fac apariția poate face diferența între gripă și COVID-19.

În cazul infecției cu noul coronavirus, simptomele apar de obicei după 5 zile de la expunere, dar durata se poate extinde până la două săptămâni. În schimb, în cazul gripei, simptomele survin în primele 3 zile de la expunere.

Un alt element-cheie care poate face diferența între gripă și COVID-19 este pierderea gustului și a mirosului, simptom specific infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar deloc comun în cazul gripei.

Dă o mână de ajutor imunității tale!

Pe lângă igiena zilnică strictă și celelalte măsuri amintite mai sus, este foarte important să ai un stil de viață sănătos.

Acesta presupune în primul rând un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe, legume, carne slabă, grăsimi sănătoase, multe lichide, renunțarea la vicii (fumat, energizante, cafea în exces, alcool), evitarea sedentarismului, menținerea unei greutăți normale și cel puțin 8 ore de somn pe noapte.

Nu lua vitamine și minerale de capul tău, pentru că acestea se regăsesc deja în alimentație. Poți apela și la remedii din natură, cum este acest sirop de cătină cu miere, ghimbir și lămâie.

Dacă te simți totuși slăbit, lipsit de energie, deși mănânci sănătos, ia legătura cu medicul de familie pentru a-ți recomanda suplimentare alimentare în funcție de simptomele pe care le acuzi.

Nu în ultimul rând, ai grijă de sănătatea ta psihică. Gândirea pozitivă este asociată cu o imunitate mai puternică, dar și cu un risc mai redus de depresie, anxietate sau atacuri de panică.