mamaplus

Cât timp ești protejat dacă ai avut COVID-19 și cine are cel mai mare risc să se reinfecteze

-
//
19.03.2021

Potrivit celor mai recente cercetăți, majoritatea persoanelor care au avut COVID-19 sunt protejate împotriva acestui virus, cel puțin șase luni, dar pacienții vârstnici sunt mai predispuși la reinfecție. Cu toate acestea, în timp ce infecția anterioară le oferea celor cu vârsta sub 65 de ani o protecție de 80% împotriva reinfectării, pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste a conferit doar 47% protecție, indicând că este mai probabil să facă din nou COVID-19.

Autorii studiului – care a fost realizat de cercetători de la Staten Serum Institut și Universitatea din Copenhaga din Danemarca și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor din Suedia – nu au găsit dovezi că protecția împotriva reinfectării a scăzut în perioadă de urmărire de șase luni.

“Analiza sugerează, de asemenea, că persoanele care au avut virusul ar trebui să fie totuși vaccinate, deoarece protecția naturală – în special în rândul persoanelor în vârstă – nu poate fi invocată”, susțin experții.

Până în prezent, pandemia de coronavirus a provocat peste 120 de milioane de infecții și peste 2,6 milioane de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

În timp ce au existat studii anterioare care au sugerat că imunitatea la Covid-19, după o infecție anterioară, ar putea dura cel puțin șase luni, această ultimă cercetare oferă o mai bună indicație a nivelului de protecție și a diferenței dintre grupele de vârstă.

„Studiul nostru confirmă că reinfecția cu COVID-19 este rară la persoanele mai tinere și sănătoase, dar persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi din nou. Deoarece persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai susceptibile să prezinte simptome severe de boală și, din păcate, să ajungă la deces, constatările noastre arată clar cât de importantă este implementarea politicilor de protecție a persoanelor în vârstă în timpul pandemiei.”, au mai adăugat oamenii de știință.

Sunt necesare studii suplimentare

Testarea PCR națională gratuită – deschisă oricui, indiferent de simptome – este unul dintre pilonii centrali ai strategiei Danemarcei de a controla răspândirea virusului.

Cercetătorii au folosit apoi aceste date, cuprinzând primul și al doilea val de infecții din țară anul trecut, pentru a estima protecția împotriva infecției repetate cu tulpina originală Covid-19. Rapoartele rezultatelor pozitive și negative ale testelor au fost calculate ținând seama de diferențele de vârstă, sex și timp de la infecție și acestea au fost utilizate pentru a produce estimări de protecție împotriva reinfecției, a remarcat The Lancet.

Este important de subliniat că autorii notează că perioada de timp a studiului lor a însemnat că nu a fost posibilă estimarea protecției împotriva reinfectării cu noi variante ale virusului care au apărut la sfârșitul anului trecut. Varianta descoperită în Marea Britanie a devenit de atunci o tulpină dominantă în Europa, de exemplu, deoarece este mai transmisibilă.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care protecția împotriva infecției repetate ar putea varia în funcție de diferite tulpini ale virusului.