Buzele deshidratate pot fi rezultatul unor probleme minore, însă uneori pot semnala reacții alergice serioase sau chiar cancer de piele.
Uscarea și crăparea buzelor pot fi declanșate de multe lucruri și este important să facem diferența între problemele minore și cele care trebuie investigate de medici. Iată ce spun dr. Day și dr. Friedman, dermatologi intervievați de Women's Health, despre deshidratarea buzelor.
„Spre deosebire de alte zone ale corpuui, nu au glande uleioase, deci e greu să păstreze umiditatea. În plus, nu produc substanțe naturale de hidratare sau protejare a stratului exterior al pielii", a explicat dr. Friedman.
Iată ce ar putea să cauzeze deshidratarea buzelor și când e cazul să ne îngrijorăm și să mergem la medic:
1. Alimentele sărate sau picante
Alimentele sărate pot afecta cu siguranță pielea: „Sarea reține apă, astfel încât ea poate absorbi lichidul din zona buzelor și le poate usca”. Și gustările picante pot provoca iritații ale pielii și pierderi de apă, adaugă dr. Day.
2. Umezirea frecventă a buzelor
„Saliva este alcătuită din enzime menite să descompună grăsimile, proteinele și carbohidrații, care sunt elemente componente ale buzelor”. Când ne umezim prea des această parte a corpului e ca și cum am digera-o.
3. Arsurile solare
Buzele nu au acel strat de piele care ne protejează de razele UV. Așadar, dacă stăm afară la soare fără un balsam de buze cu SPF, șansele sunt ca pielea să se deshidrateze: „Soarele evaporă apă și lasă pielea mai uscată în zonele care sunt deja în mod natural deshidratate”, spune dr. Day. În plus, inflamația de la o arsură de soare poate duce la crăpare și descuamare.
4. Medicamentele care usucă pielea
Anumite medicamente pot provoca mari daune la nivelul buzelor. Dr. Friedman spune că aceasta este o problemă comună pentru mulți dintre pacienții care folosesc medicamente anti-acnee: „Acesta este efectul secundar numărul 1 de la Accutane - buzele uscate, crăpate. Le spun pacienților că ar trebui să folosească un balsam de buze în permanență dacă iau acest medicament”.
5. Cheilita actinică
Cheilita actinică reprezintă o keratoză premalignă a buzei produsă de expunerea cronică la radiațiile solare. Cu alte cuvinte, „pielea a fost afectată de expunerea la soare atât de mult, încât nu se poate repara singură”, spune dr. Friedman. Cheilita actinică este mai frecventă la persoanele în vârstă.
„În acest caz este foarte ușor să apară cancerele de piele și de aceea vedem o mulțime de carcinoame cu celule scuamoase la persoanele în vârstă pe buza inferioară”, spune dr. Friedman.
6. Deficitul de vitamine
Diversele deficiențe de vitamina B pot duce la buze uscate, crăpate, iritate, roșii, iar acestea sunt însoțite de obicei de o erupție în jurul gurii.
7. Reacțiile alergice sau dermatita iritantă de contact
Dr. Day spune că o reacție alergică va cauza nu numai peeling, ci și o roșeață difuză și inflamare în jurul buzelor. O reacție alergică vine la pachet și cu senzația de mâncărime și ar putea fi cauzată de ingredientele din produsele de igienă personală.
8. Lichen planus
Lichen planus este o afecțiune inflamatorie a pielii. De obicei, se prezintă sub formă de mâncărimi și denivelari violet pe corp, cu toate că poate apărea și pe buze.
9. Pemfigus paraneoplastic
Aceasta este o afecțiune foarte rară, o boală autoimună asociată cu cancerul. Deși poate apărea sub forma unei erupții cutanate, semnul caracteristic este eroziunea orală. În acest caz, buzele se vor crăpa și vor sângera, provocând dureri, roșeață și inflamații în jurul gurii.