mamaplus

Nata Albot: “Nimeni nu mi-a spus tot adevărul despre ce consecințe poate avea sarcina asupra corpului și sănătății”

-
//
20.10.2022

Jurnalista, fondatoarea KLumea și mamă a patru copii, Nata Albot a impresionat cu postarea sa de pe blogul personal pe Instagram despre dificultățile maternității. “E onest să deromantizăm maternitatea”, - îndeamnă Natalia.

“Nimeni nu mi-a spus tot adevărul despre ce consecințe poate avea sarcina asupra corpului și sănătății: operație de dublă hernie, cezariana cu o cicatrice care cu timpul începe a da probleme, organe genitale răscusute, durerea de articulație la șold, pielonifritele cu sânge după fiecare sarcină, dinții slăbiți și sângerând continuu, căderea catastrofală a părului, vergeturile, tiroida afectată, greutatea în plus și lupta continuă cu ea, etc

Nimeni nu mi-a spus cât de important e să delegi, să împarți sarcinile la doi, inclusiv nopțile, astfel încât nu doar să mai dormi, dar să nu te simți singură în acest maraton de supraviețuire personală, în timp ce mai pui pe picioare un alt suflet. Dădacele și buneii sunt un lux. Ferice de cei care și-l pot permite.

Nimeni nu mi-a spus despre cât de strașnic este să nu te saturi cronic de somn. După naștere vin colici, apoi dinții, apoi febre, apoi dureri de urechi, apoi enterovirus, apoi tuse, apoi varicela, apoi acnea, apoi ciclul, apoi petreceri pe noapte.

Nimeni nu mi-a spus că nicio vacanță nu va mai fi vacanță, odată cu apariția copiilor.

mamaplus

Nimeni nu mi-a spus de sănătate mintală și viață sexuală date peste cap sau de câte nu ți le mai poți permite financiar.

Nimeni nu mi-a spus că o dată cu apariția copiilor devenim vulnerabili, fricoși și mereu îngrijorați. Și nu contează dacă au 6 săptămâni sau 16 ani. Grija continuă să mănânce, să nu răcească, să nu pună glod în gură, să nu își spargă capul, să nu bea acetona din baie, să nu bage agrafa în priză, să nu se taie cu foarfeca, să nu bea pastilele lăsate pe raft, să nu bage nasturi în nas, să nu alerge cu picioarele ude pe teracota din baie, să învețe, să nu se drogheze, să nu facă sex neprotejat.. să nu moară.

Parentingul e o experiență care ni se întâmplă din varii motive: din dorință sinceră, din presiune de la cei apropiați, din întâmplare. Dar majoritatea o iau prea idilic, fără prea multă cunoștință de cauză. Ne conformăm, ne adaptăm, trăim clipe fericite periodic.

Și tocmai pentru că le-am trăit pe toate acestea pe propria piele, rezonez cu femeile care conștient aleg să nu aibă copii.

E onest să deromantizăm maternitatea și să ne-o asumăm sau nu conștient.”