mamaplus

Cum se găteşte quinoa – superalimentul fără gluten și bogat în proteine

-
//
03.09.2020

Quinoa este un superaliment pe care trebuie să-l consumi cât mai des. Se prepară la fel ca orezul, doar că de două ori mai repede, şi este mult mai hrănitoare. Bogată în proteine unice, este una dintre cele mai sănătoase „cereale” şi nu conţine gluten, ceea ce o face extrem de importantă pentru persoanele care suferă de boala celiacă (intoleranţă la gluten). Acest aliment conţine proteine, calciu (chiar mai mult decât laptele), vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B.

Ei bine, cum prepari quinoa? Foarte simplu – prin germinare sau fierbere. Prin germinare devine şi mai nutritivă, enzimele şi vitaminele sale multiplicându-se în urma acestui proces. Pune seminţele într-un pahar cu apă curată şi după 2-4 ore vor fi înmuiate, numai bune de adăugat în salate şi alte alimente reci.

În ceea ce priveşte fierberea, reţine că 1 ceaşcă de quinoa se fierbe în 2 ceşti de apă, rezultând 3 ceşti de quinoa fiartă (fierberea face ca boabele să crească mult în volum). Paşii sunt următorii: spală – fierbe – lasă să se odihnească – scurge.

Trebuie spălată înainte de a o fierbe, deoarece e acoperită de o substanţă numită saponină, care are gust de săpun. Pentru a o îndepărta, ţine quinoa într-o strecurătoare fină sub jet de apă rece, timp de 2 minute, amestecând cu mâna seminţele. Chiar dacă de regulă quinoa cumpărată din magazine este deja spălată, nu strică să o clăteşti şi tu acasă.

Apoi, pune 1 ceaşcă de quinoa şi 2 de apă într-o oală pe foc. Când începe să fiarbă, setează focul pe mic, acoperă oala şi lasă la fiert timp de 15 minute. Pasul următor este să laşi quinoa încă 5 minute în vasul acoperit, după ce ai stins focul.

În final, scurge-o printr-o strecurătoare fină, deoarece tinde să reţină multă apă care trebuie îndepărtată pentru ca preparatul final să nu fie prea apos.

Pentru o aromă şi mai pronunţată, poţi prăji quinoa înainte de a o fierbe. Foloseşte o tigaie şi puţin ulei – 1 lingură de ulei la fiecare ceaşcă şi jumătate de quinoa. Ţine tigaia pe foc mediu spre redus, amestecând constant timp de 6-8 minute.

Un alt truc este să o fierbi în supă de pui sau de legume (proporţiile sunt aceleaşi ca în cazul apei).

Quinoa e folosită ca alternativă la orez sau cuşcuş, dar datorită beneficiilor sale este mai mult decât un simplu înlocuitor al acestora. Când e gătită, capătă o textură pufoasă şi o aromă uşoară de nucă, iar versatilitatea ei o recomandă ca super ingredient în bucătărie.

Astfel, quinoa este o opţiune excelentă pentru micul dejun: o poţi savura sub formă de cereale, în combinaţie cu migdale şi fructe, sau poţi prepara un smoothie bogat în proteine din quinoa, fructe, unt de arahide şi lapte de soia sau iaurt. În salate, o adaugi pur şi simplu, iar ca garnitură este perfectă pentru orice fel de carne.