mamaplus

Simptomele de astm la copii pot fi accentuate de fumatul pasiv

-
//
13.06.2022

Mediile sărace de familie și gospodărie precum expunerea la fumul de tutun, dezordinea, aglomerația și condițiile proaste de locuit pot agrava, în timp, simptomele de astm la copii, potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Queensland (UQ), Australia. Astmul, care se prezintă de obicei cu respirație șuierătoare, este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copilăriei și reprezintă o povară mare pentru sănătate în Australia.

Cu toate acestea, factorii care influențează simptomele de astm la copii sunt puțin înțeleși în prezent.

Noul studiu al UQ este primul de acest fel care investighează simptomele astmului bronșic de-a lungul timpului la copiii australieni și asocierile acestor simptome cu mediile familiale și casnice.

Simptomele de astm la copii, asociate cu mediul familial

Condus de cercetătorii Centrului Life Course de la Institutul de Cercetare în Științe Sociale al UQ, în colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Sănătatea Copilului de la Facultatea de Medicină a UQ, studiul observațional a examinat date privind 3.846 de copii, de la naștere până la vârsta de 14-15 ani.

Studiul a constatat că unii factori familiali și casnici au fost strâns asociați cu simptomele astmului bronșic, în special atunci când sunt prezenți la începutul vieții, și pot duce la o prevalență ridicată persistentă în copilărie.

Expunerea la fumatul matern în primii ani de copilărie și pe tot parcursul copilăriei a arătat cea mai semnificativă asociere.

Alți factori negativi familiali și ai gospodăriei au inclus dezordinea, o dimensiune mai mare a familiei și starea proastă a locuinței.

Ce se poate face în această privință?

„Cercetările de până acum s-au concentrat în principal pe efectele imediate ale factorilor care exacerbează simptomele astmului bronșic, dar acești factori sunt dinamici și pot schimba în timp traiectoriile simptomelor”, au declarat doctorandul KM Shahunja și coautori studiului, profesorul Peter Sly și profesorul asociat Abdullah Mamun.

Profesorul asociat Mamun, cercetător șef al Centrului Life Course, a spus că rezultatele studiului dezvoltă înțelegerea asocierilor și tiparelor avute de simptomele de astm la copii cu mediile familiale și casnice, utilizând datele din Growing Up In Australia: The Longitudinal Study of Australian Children.

„Am arătat că mediile sărace cresc în timp riscurile de apariție a simptomelor de astm la copii, astfel încât îmbunătățirea acestor medii (în special reducerea expunerii la fumul de tutun în casă) poate facilita modele mai favorabile de simptome de astm în copilărie”, a spus el.

„Aceste constatări oferă dovezi importante pentru politicile și practicile care abordează prevalența simptomelor de astm la copiii australieni prin luarea de măsuri pentru a reduce expunerea la factorii nocivi din mediul familial și casnic pe parcursul copilăriei”, a continuat cercetătorul.

Studiul este publicat în BMJ Open.