mamaplus

Raport global: Moldova este un exemplu de scădere rapidă a populației

-
//
19.04.2023

Noile date arată un nivel înalt de îngrijorare cu privire la schimbările demografice, iar guvernele adoptă tot mai multe politici menite să contribuie fie la creşterea, reducerea sau menţinerea ratelor de fertilitate.

mamaplus

Însă eforturile depuse pentru a influența ratele de fertilitate sunt adesea ineficiente și pot submina drepturile femeilor, se arată în Raportul privind Starea Populației Lumii (SWOP 2023), publicat astăzi de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), transmite realitatea.md.

Raportul examinează tendințele fertilității în lume și factorii care influențează deciziile oamenilor de a avea sau nu copii.

Ediția SWOP din acest an se concentrează pe anxietățile legate de numărul populației, intitulandu-se „8 miliarde de vieți, posibilități infinite: argumentul în favoarea drepturilor și alegerilor” și sugerează o regândire radicală a modului în care sunt abordate datele privind populația; politicienilor și instituţiilor media li se recomandă să renunțe la afirmaţiile exagerate despre creșterea sau scăderea numărului populației.

„În loc să adreseze întrebări cu privire la rata de reproducere, liderii ar trebui să se întrebe dacă persoanele, în special femeile, sunt capabile să facă liber propriile alegeri în materie de reproducere  – o întrebare al cărei răspuns, prea des, este nu”, se arată în raport.

Trecutul a demonstrat că politicile de fertilitate menite să crească sau să reducă rata natalității sunt foarte des ineficiente și pot submina drepturile femeilor. În multe țări s-au implementat programe de încurajare a familiilor numeroase prin oferirea de stimulente financiare și recompense femeilor și partenerilor lor, însă, chiar și așa, aceste țări continuă să  înregistreze rate de natalitate mai mici de 2 copii la o femeie.

Planificarea familială nu trebuie să fie folosită ca un instrument de atingere a obiectivelor de fertilitate, ci ca un instrument de abilitare a persoanelor. Femeile ar trebui să fie în măsură să decidă dacă își doresc copii, momentul când vor să aibă copii și numărul de copii pe care îi doresc, fără a fi constrânse în alegerea lor.

În acest context, potrivit raportului SWOP, Republica Moldova oferă un exemplu elocvent la capitolul politici legislative axate pe drepturile oamenilor în ceea ce privește atingerea fertilității dorite. Înregistrând una dintre cele mai rapide scăderi ale populaței la nivel global, în special din cauza migrației — de la 4,5 milioane la începutul anilor 1990 până la 2,6 milioane în 2022, cu sprijinul experților și partenerilor (inclusiv UNFPA), Moldova a adoptat o abordare axată pe consolidarea rezilienței demografice. Astfel, noile politici demografice bazate pe dovezi vin să susțină femeile să combine cu succes serviciul, viața de familie și creșterea copiilor. Asta pentru ca, treptat, să fie reduse inegalitățile de gen, să existe condiții îmbunătățite în țară, iar mai puțini oameni să fie nevoiți să migreze.

Spre exemplu, au fost introduse opțiuni noi pentru părinți pentru a-i susține să aibă numărul dorit de copii: posibilitatea de a alege să primească indemnizația lunară de creștere și îngrijire a copilului timp de un singur an, timp de 2 sau 3 ani; a fost extinsă perioada în care poate fi solicitat concediul paternal de 14 zile, a fost introdusă posibilitatea nouă pentru mamă și tată de a împărți concediul de îngrijire până la vârsta de 3 ani și de a sta pe rând cu copilul, dar și posibilitatea de a solicita  program flexibil de muncă în coordonare cu angajatorul ș.a.

„Potrivit studiului Generații și Gen, femeile și bărbații din Republica Moldova își doresc până la 3 copii, dar în realitate au mai puțin de 2. Un pas important care poate fi realizat în acest sens este de a schimba accentul de pe fertilitate pe fertilitatea dorită. Înțelegerea barierelor cu care se confruntă oamenii în realizarea intențiilor lor de fertilitate și reducerea decalajului dintre fertilitatea dorită și cea reală este locul în care guvernele pot face diferența prin inițierea unor politici care să permită persoanelor să aibă numărul dorit de copii, în condiții de bunăstare. UNFPA va continua să susțină autoritățile din Republica Moldova în construirea unei societăți prospere și incluzive, indiferent de numărul populației, prin consolidarea rezilienței demografice a țării, nu prin control demografic”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă, UNFPA Moldova.

Fapte și cifre cheie din Raportul privind Starea Populației Lumii 2023

1. ⅔ din populația mondială trăiește într-un mediu în care fertilitatea este sub pragul de înlocuire;

2. Rata mondială a fertilităţii va scădea sub 2,1 în jurul anului 2050;

3. În următorii peste 25 de ani, ⅔ din toată creșterea populației va fi determinată de creșterea anterioară, adică nu va fi afectată de schimbările de fertilitate;

4. Datele demografice globale se schimbă rapid: 2/3 din populația lumii trăiește în medii cu o fertilitate scăzută, în timp ce opt țări vor reprezenta jumătate din creșterea populației mondiale preconizată până în anul 2050 (Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită Tanzania), ceea ce va schimba dramatic clasamentul mondial al celor mai populate țări;

5. Potrivit unui studiu recent al ONU, o paritate de gen mai mare pe piața forței de muncă ar contribui mai mult la susținerea economiilor în curs de îmbătrânire și a societăților cu fertilitate scăzută decât stabilirea obiectivelor pentru femei de a avea mai mulți copii.

În raport se recomandă insistent guvernelor să implementeze politici care să aibă în prim plan egalitatea de gen și drepturile omului, cum ar fi programele de concediu parental, reducerile de taxe pentru persoanele care au copii, politicile care promovează egalitatea de gen la locul de muncă și accesul universal la sănătate și drepturi sexuale și reproductive. Acestea oferă o formulă demonstrată care va aduce dividende economice și va determina societăți reziliente, capabile să se dezvolte indiferent de modul în care se produc schimbările demografice.

În luna noiembrie 2022, populația globului a atins cifra de 8 miliarde de oameni.

Raportul cu privire la Starea Populației lumii reprezintă publicația de referință anuală a UNFPA. Această publicație apare anual din 1978 și pune în lumină problemele emergente din domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive, aducându-le în prim-plan și explorând provocările și oportunitățile pe care le prezintă pentru dezvoltarea internațională. Raportul din acest an include contribuții din partea a doi parteneri ONU: Organizația Internațională pentru Migrație și Divizia pentru Populaţie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale.

În calitate de agenție a Națiunilor Unite pentru sănătate sexuală și reproductivă, UNFPA ajută oamenii să obțină informație și servicii de sănătate reproductivă care pot salva vieți și le oferă femeilor și fetelor posibilitatea de a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la corpul și viața lor.