Persoanele care beneficiază de ajutor social vor munci în folosul comunităţii

Persoanele care beneficiază de ajutor social vor munci în folosul comunităţii

-
//
03.05.2017

Persoanele care nu sunt angajate în câmpul muncii și beneficiază de ajutor social, chiar dacă sunt apte de muncă, vor trebui să muncească în folosul comunităţii. Aceasta este prevederea care completează legea cu privire la acordarea ajutorul social prezentat de Ministerul Muncii.

Persoanele care beneficiază de ajutor social vor munci în folosul comunităţii

Iniţiativa este deja pusă în practică de mai mult timp în satul Moleşti din raionul Ialoveni. 

Sătenii din Moleşti care primesc ajutor social de la stat pot servi drept exemplu pentru oamenii din alte localităţi din ţară. Înainte de Paşte, ei au făcut curat în tot satul, au văruit bordurile și au sădit flori. Aceasta a fost răsplata lor pentru asistenţa socială primită de la autorităţi, anunță publika.md.

Maria Munteanu este invalid de gradul II şi beneficiază de ajutor social deja de cinci ani. Femeia spune că se simte datoare faţă de stat, aşa că de fiecare dată când are posibilitate se implică în soarta localităţii de baştină.

"Noi suntem de acord, trebuie fiecare să ajutăm ca aici, în sat, să fie curat şi frumos. Trebuie să ne implicăm toţi din satul Moleşti, nu numai primarul sau primăria", a declarat beneficiarul de ajutor social, Maria Munteanu.

Și alţi localnici recunosc că prin implicarea fiecărui cetăţean, satul lor va arăta mai bine.

Primarul din Moleşti spune că în aşa mod, beneficiarii de ajutoare sociale vor aprecia efortul pe care îl face statul.

"30 la sută primesc aceste ajutoare nemeritate, fiindcă sunt apţi de muncă, dar respectiv documentaţia pe care o prezintă ei este veridică. Din cei care au fost solicitaţi pentru muncă nu a fost nici unul care să opună rezistenţă sau să nu vrea. Adică este conştient de faptul că primeşte nişte bani care într-un fel sau altul trebuie meritaţi", a declarat primarul satului Moleşti, Mihail Catan.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, numărul de ore pe care beneficiarii vor trebui să le presteze va fi calculat în funcţie de valoarea ajutorului social pe care îl primesc.

Rolul de bază pentru planificarea, organizarea și monitorizarea activităților de interes comunitar vor fi atribuite autorităţilor publice locale.

"Numărul de ore nu va putea depăşi acel număr de ore prevăzut de legislaţia muncii. Aceste activităţi comunitare vor fi organizate în baza unui plan, plan care va fi aprobat de către consiliile locale şi persoana va fi implicată în activităţi comunitare în dependenţă de profilul său", a spus viceministrul Muncii, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, în 2016 de ajutor social au beneficiat circa 90.000 de familii, iar alte peste 190.000 au primit ajutor pe perioada rece a anului.

Sursa: Mamaplus.MD