Pentru prima jumătate a lunii aprilie în R. Moldova a fost anunţat Cod galben de secetă hidrologică

Pentru prima jumătate a lunii aprilie în R. Moldova a fost anunţat Cod galben de secetă hidrologică

-
//
05.04.2016

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 4-15 aprilie Cod galben de secetă hidrologică. Fenomenul este cauzat de lipsa precipitaţiilor ce a afectat nivelul apei în rîurile şi lacurile din ţară, informează MOLDPRES.

Pentru prima jumătate a lunii aprilie în R. Moldova a fost anunţat Cod galben de secetă hidrologică

Contactat de agenţie, Valeriu Cazac, şeful Secţiei hidrologie a Serviciului Hidrometeorologic, a menţionat că se emite Cod galben de secetă hidrologică atunci cînd debitul apei atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile.

Potrivit specialistului, fenomenul secetei hidrologice se atestă în R. Moldova încă din luna iunie 2015, cu o întrerupere în perioada ianuarie-februarie curent. “Codul galben de secetă hidrologică presupune riscuri de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei care necesită o vigilenţă sporită în activităţile sezoniere expuse la inundaţii. În asemenea perioade recomandăm agenţilor economici şi populaţiei să utilizeze raţional resursele de apă”, a subliniat Valeriu Cazac.

Totodată, Elena Zubcov, doctor habilitat, profesor-cercetător în Laboratorul de hidrobiologie al Institutului de Zoologie de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a declarat pentru MOLDPRES că seceta hidrologică stabilită în ţară în prima jumătate a lunii aprilie va avea un impact negativ asupra ecosistemelor acvatice. “Fenomenul va afecta dezvoltarea florei şi faunei din bazinele acvatice, în primul rînd înmulţirea peştelui, care nu va avea condiţiile necesare pentru creştere. În acelaşi timp, nici calitatea apei nu va corespunde cerinţelor sanitare”, a specificat Elena Zubcov.

În context, Ministerul Mediului a informat că va evalua situaţia creată şi va identifica în ce măsură aceasta este cauzată de condiţii meteorologice şi în ce măsură este provocată de factorul uman. În funcţie de rezultate vor fi întreprinse acţiunile necesare.

Sursa