mamaplus

Părinții vor putea beneficia de 50 de euro, dacă își mută copilul într-o școală mai bună. Explicația ministrului Educației

-
//
18.01.2024

În anul 2024, părinții ai căror copii învață într-o școală cu mai puțin de 50 de elevi și îi vor transfera pe aceștia la o „școală mai bună”, din apropiere, vor beneficia de o alocație de 50 de euro, anunță ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Este una dintre modificările aduse la Codul Educației, scrie agora.md.

mamaplus

CE S-A ÎNTÂMPLAT. În anul 2024, Ministerul Educației și Cercetării își propune să asigure accesul elevilor din mediile defavorizate la „educație de calitate” și să crească ponderea elevilor care ating nivelul minim de competență la examenele PISA. Motiv pentru care va exista o alocație pentru părinții elevilor care sunt transferați din școli mai mici la instituții de învățământ din apropiere, care au peste 50 de elevi.

„Ministerul creează anumite stimulente pentru a determina părinții să ducă copiii la o școală mai bună din apropiere, dar nu gestionează rețeaua școlară (...) Credem noi că nicio școală nu va fi închisă”, spune Dan Perciun.

Mai mult, pentru a încuraja procesul transferării elevilor din școlile mici în cele mari, copiii respectivi ar urma să beneficieze de alimentație și transport gratuit. În perioada următoare în țară vor ajunge 70 de autobuze școlare noi, conform promisiunilor ministrului.

Acțiunile fac parte din proiectul „Rețeaua școlilor model”, care constă în renovarea a 35 de instituții de învățământ și crearea de „școli model”.

Pentru această rețea, o parte dintre resurse sunt alocate din buget de stat, prin intermediul proiectului Băncii Mondiale. Până în acest moment, este asigurată suma de 20 de milioane de lei, pentru renovarea primelor zece instituții de învățământ. Totodată, la implementarea acestui proiect contribuie Uniunea Europeană.

În prezent, ministerul este în proces de identificare pentru încă 50 de milioane de lei pentru a putea construi întreaga rețea, spune Dan Perciun.

CONTEXT. Anterior, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, secretara de stat pe domeniul învățământului general la Ministerul Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a declarat că, procedural, acest mecanism înseamnă că școlile vor da raportul de frecvență a copilului, iar părintele va primi pe card banii care sunt destinați pentru transport și pentru tot ce îi trebuie acestui copil.

80% din școlile din țară au un număr de copii mult mai mic decât media naționalăde 275 de copii per școală. Cel puțin, asta arată o analiză a IDIS Viitorul, care menționează că, în ultimii zece ani, numărul elevilor a scăzut cu 11% la nivel național.