mamaplus

Nume de copii la modă în 2024. Inspirație pentru părinți și nași

-
//
31.01.2024

Anul 2024 pare a fi pe toate planurile unul al schimbărilor și al speranței că evenimentele ce vin vor aduce după sine lucruri bine. Toate acestea se reflectă și în modul în care părinții își aleg numele copiilor. Lista cu nume de copii la modă în 2024 cuprinde prenume din mai multe categorii, astfel încât, dacă urmează să naști curând, ai o sursă de inspirație.

mamaplus

Ca în orice alt domeniu, și în cel al numelor de copii există o modă. Aceasta este influențată de filme, muzică sau fenomene culturale în vogă, dar și de situații sau evenimente sociale care ne țin cu sufletul la gură. Alteori, pur și simplu, anumite prenume captează atenția părinților și încep să fie auzite în toate parcurile și grădinițele.

Pentru 2024, numele de copii la modă țin mai degrabă de contextul social și economic prin care trecem în această perioadă. De asemenea, o influență destul de mare o are și un fenomen astronomic ce se întâmplă odată la câteva sute de ani, mutarea planetei Pluto în zodia Vărsător, care este asociată cu o mulțime de transformări pe mai multe paliere.

Dacă ești în căutare de nume de copii la modă în 2024, iată câteva categorii din care să te înspiri: 

Nume de modă veche

Nume de băieți

Stelian

Numele Stelian vine din cuvântul grecesc ”stylos” care se traduce prin ”stâlp”. Totuși, în limba română este posibil să fie un derivat de la cuvântul ”stea”.

Iancu

Iancu este una dintre variantele românești ale numelui Ioan, care își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament, unde este pomenit Ioan Botezătorul. 

Unele surse spun că traducerea de Ioan este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iată toate păcatele”.

Cosma

Numele Cosma este de origine grecească.  Poate veni de la numele Kosmas, Eosmia, Eosmos. Semnificația numelui Kosmas provine de la cuvântul kosmos sau kosmein. În greaca veche, kosmos avea două sensuri: “ordine” și “ornament, podoaba”. Primul dintre acestea este continuat de actualul “cosmos”.

Nume de fete

Zamfira

Numele își are originea în cuvântul safir. În țara noastră a fost preluat din limba bulgară, odată cu venirea la nordul Dunării a unor bulgari fugiți din Imperiul Otoman.

Smaranda

Numele Smaranda este un nume românesc care are la origine cuvântul ”smarald”.

Exista și în Grecia Antică numele Smaragdos, cu forma pentru feminin Smaragde, fiind foarte răspândit în epocă. Originea numelui grecesc Smaragdos are la bază cuvântul ”smaragdos” derivat din latinescul ”smaragdus”, care este, de asemenea, o variantă a cuvântului ”maragdos”, de origine semitică, ce corespunde la rândul său cuvântului de origine ebraică „bareqet”, ce înseamnă ”strălucire”.

Simina

Numele Simina este varianta feminină a numelui Simion care vine de la numele Symeon, forma greacă din Vechiul Testament a numelui ebraic Shim’on care se traduce prin ascultător.

Nume inspirate din natură

Nume de băieți

Călin

Numele Călin, cu varianta feminină Călina, este foarte popular și răspândit în toate regiunile țării. Numele a rămas la modă datorită poemului eminescian “Călin – file de poveste”. Numele Călin mai este întâlnit și în onomastica slavilor sub forma Ealin sau Kalina. O altă ipoteză este că numele Călin ar veni de la floarea cu același nume. 

Lucian

Lucian este un derivat de la prenumele latin Lucius, care își avea originea în cuvântul ”lux”, tradus prin ”lumină”. În Antichitate a fost unul dintre cele mai populare nume de băieți. Doi dintre regii etrușci au purtat acest nume, la fel ca și nobili ai Imperiului Roman. De asemenea, a fost ales de 3 papi. 

Dalian

Daliana este un prenume feminin corespunzător unui nume de floare, fiind un derivat de la numele Delia. Ca nume de persoana, este o creație recentă europeană, care a avut șansa să devină destul de populară. Floarea poartă la noi numele de “gherghină”

Nume de fete

Raisa

Numele Raisa este întâlnit atât în spațiul slav, cât și în Israel și în țările arabe. De fapt, cel mai des este regăsit în onomastica evreilor de pe teritoriul Rusiei și al țărilor ex-sovietice.

Una dintre originile sale este considerată numele grecesc vechi Herais, care se trage din numele zeiței Hera. În limba ebraică, raisa înseamnă ”trandafir”, iar în limba arabă se traduce prin ”lider, șef”. 

Iasmina

Numele de fată Iasmina este de origine arabă. Semnificația numelui Iasmina este “floare de iasomie”, Iasmina, făcând parte din lunga listă de nume feminine inspirate din denumiri de flori. Iasomia a fost folosită pentru prima dată ca nume de floare în Occident în jurul anului 1900.

Greta

Numele Greta reprezintă prescurtarea de la numele Margareta. Acesta își are originea în cuvântul grecesc margarites care se traduce prin ”perlă”.

Nume de inspirație străină

Nume de băieți

Elian

Numele Elian provine din cuvântul grecesc helios, care înseamnă “soare”. De asemenea, este și o variantă a popularului Ilinca, provenind de la Ilie, numele prorocului din Vechiul Testament. În ebraică înseamnă “Domnul este adevăratul Dumnezeu”. 

Unii lingviști cred că vine din limba spaniolă și se traduce prin lumină.

Aidin

La origine, numele de băiat Aidin are rădăcini turcești. Semnificația numelui este de de inteligent, atractiv. Alte interpretări îl leagă de termeni precum incandescent, bărbătos.

Dominic

Numele de băiat Dominic este foarte des întâlnit în țările catolice. Se traduce prin ”nobil”, ”aparținând Domnului”, ”al Stăpânului”. La început, a fost pus doar copiilor născuți duminica, însă odată cu trecerea timpului a devenit din ce în ce mai popular.

Nume de fete

Adonia

Adonia este varianta feminină a numelui de băiat Adonis vine din limba greacă și se traduce prin ”extraordinar de frumos, superb”. Există și în vechea limbă feniciană, vorbită în Antichitate în Fenicia, (care acum este coasta Libanului și a Siriei) cuvântul ”adon”, care se traduce prin ”stăpân”.

Zina

Zina este un nume de fetiță africană înseamnă „spirit secret”, dar are și multe alte semnificații în alte culturi, cum ar fi „strălucitor” în greacă și „frumos, puternic” în arabă.

Anisia

Numele de fată Anisia nume derivă din cuvântul grecescul antic „ánisos”, care înseamnă „unic”, ”fără pereche”.

Nume idilice

Nume de băieți

Zoran

Zoran este un derivat de la numele de fată Zora. Ambele sunt folosite cu preponderență în țările vorbitoare de limbă rusă sau alte limbi slave. Zoran se traduce prin ”răsărit”.

Miron

Numele Miron este derivat din greacă Myron însemnând „ulei dulce, parfum“.

Myron a fost numele unui sculptor grec din secolul V î.Hr. De asemenea, a fost purtat și de sfinți: un episcop al Cretei din secolul al III-lea și un martir din secolul al IV-lea din Cyzicus care a fost ucis de o gloată. Aceștia sunt mai venerați în Biserica de Est, iar numele a fost în general mai frecvent în rândul creștinilor din est. 

Iustin

Numele Iustin își are originea în limba latină și are semnificația de ”corect”, ”just”. Numele Iustinianus s-a format de la Iustinus, devenit celebru prin prisma împăratului Iustinian I (527 – 565 d. Hr.). 

Nume de fete

Althea

Numele de fată Althea își are originea în numele grecesc Althaia, care probabil provine din cuvântul grecescul althos care înseamnă „vindecare”.

Naomi

Numele Naomi își are originea în numele ebraic Na’omi  însemnând „plăcere”.

În Vechiul Testament, acesta este numele soacrei lui Ruth . După moartea soțului și a fiilor ei, s-a întors la Betleem cu Ruth. Acolo a declarat că numele ei ar trebui să fie Mara (vezi Rut 1:20 ).

Tiana

Numele Tiana poate fi un diminutiv de la Tatiana sau de la Cristiana. Este popular în Serbia, Macedonia, unde se traduce prin ”prințesă”.

sursa