mamaplus

Eliberarea de la educația fizică îi face rău copilului tău. Explicațiile medicilor

-
//
05.03.2024

În ciuda faptului că obezitatea este o problemă gravă de sănătate, mulți oameni nu cunosc consecințele pe care le poate avea asupra vieții lor. 

mamaplus

Potrivit specialiștilor, tot mai mulți oameni descoperă că suferă de obezitate doar atunci când se confruntă cu alte probleme de sănătate grave, care sunt adesea consecințe ale acestei afecțiuni, transmite tvn.md.

Ludmila Novac, Șef Centru Sănătate nr.1 din Bălți: „La noi în municipiu și în Moldova, mai mulți pacienți suferă de obezitate din cauza alimentației incorecte și nu se ocupă cu sportul. Doleanța noastră, a medicilor de familie este ca pacienții să se adreseze la timp la medicul de familie, cum apare o problemă de sănătate imediat să apeleze la medicul de familie. Ar fi bine ca copiii. 60 de minute pe zi să se ocupe cu sportul, dar maturii 150 de minute pe săptămână.”

Această boală nu afectează doar maturii, dar și copiii.

Ludmila Novac, Șef Centru Sănătate nr.1 din Bălți: „În școli cu atât mai mult, foarte mulți părinți ignoră faptul de a face copiii sport, vin pentru certificate de eliberare de la educația fizică, copilul suferă de o maladie cronică s-au alta și din anumite cauze să nu facă sportul, din cauza aceasta este excesul de grăsimi care se acumulează și apare obezitatea.”

Potrivit OMS, la nivel mondial, în 2023 peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane – adolescenți și 39 milioane –  copii.

„Alimentația incorectă, noi nu mâncăm corect în ziua de astăzi. Când și cum, cum avem posibilitatea așa mâncăm după regim normal, cu așa pensie, cu așa salariu, nu-ți permiți să mănânci corect.”

„Nu mâncăm corect, a mânca multe paste făinoase, nu mănâncă fructe. Nu întotdeauna, dar mă strădui că am diabet și mă stărui mai mult fructe. Sport fac în toată ziua. – Ce faceți? Merg 3,4,5 kilometri pe jos și tot așa, toată ziua sunt în picioare și tot sport.”

„Sport lipsă este în primul rând, dar greutatea apare la om atunci când cineva poate spune că omul mănâncă bine, dar cel mai mult apare de la nevoi și dureri, poate să fie de la nervi, poate să fie de la o boală gravă. Dintr-o parte el se dezvoltă mental foarte bine, dar din altă parte el mișcări, în primul rând mâncăm mâncarea care în momentul de față cu mult concentrat și el dacă nu se mișcă, el pune pe dânsul.”

Federația Mondială a Obezității prognozează că spre anul 2030 una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor suferi de obezitate. Ziua Mondială de combatere a obezității este marcată pe data de 4 martie.