mamaplus

Electrocasnice care îți triplează factura la curent. Cum reduci consumul

-
//
15.09.2022

Comparativ cu anii trecuți, facturile de energie electrică au crescut exagerat. Ăsta este motivul pentru care, mulți oameni caută metode pentru a reduce consumul, pentru a plăti mai puțini bani. Iată ce recomandă specialiștii, care au efectuat de-a lungul timpului o mulțime de studii prin care să găsească soluții pentru reducerea consumului de energie.

Aparatele electrocasnice care îți triplează factura la curent

Directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice din România, Andrei Orban, spune, că aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie.

Pe primul loc la consum se află frigiderul (14%); apoi boilerul electric (14-15%); iar în final, mașina de spălat rufe (10-12%).

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat Andrei Orban.

Potrivit unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ şi peste), înregistrează economii semnificative faţă de aparatele vechi de 5 până la 15 ani. Consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 – 80% mai mari, în funcţie de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor noi.

Sfaturi pentru a economisi energia frigiderului

  • Ventilație mai bună în spatele frigiderului - pentru a reduce consumul de energie al frigiderului, asigurati-va ca exista un spatiu de minim 10 cm in spatele frigiderului:
  • Păstrarea curată a bateriei condensatorului frigiderului - curățarea se poate face cu un aspirator sau cu o suflantă de aer.
  • Nu puneți niciodată alimente fierbinți în frigider;
  • Setati temperatura termostatului frigiderului la setarea recomandata de producator;
  • Asezați-l departe de căldură - multe frigidere sunt îndesate între dulapurile de perete, ceea ce poate crește consumul de energie;